De ce este lansarea unui smartphone, pasul firesc pentru Amazon VIDEO

Duminica, 08 Iunie 2014, ora 11:38
2172 citiri
De ce este lansarea unui smartphone, pasul firesc pentru Amazon VIDEO
Sursa foto: Mashable

Amazon organizeaza un eveniment peste cateva saptamani in Seattle, unde toti sunt invitati. Chiar toti. Practic, oricine din lume poate sa participe, desi compania a precizat ca spatiul este limitat.

Organizarea la acest nivel a unui eveniment de lansare este mai putin intalnita si poate sugera ca Amazon pregateste o mare surpriza. Indiferent ce va prezenta Amazon, cu siguranta se adreseaza unui public foarte larg, iar cele mai credibile informatii din piata arata ca este vorba de un smartphone, sustine Mashable.

Sursa foto: Amazon

Zvonurile despre un smartphone Amazon au inceput sa circule de cand compania a prezentat primele tablete Kindle Fire, in 2011. Pentru multi producatori de hardware, este logic ca Amazon sa ofere atat o tableta, cat si un telefon.

Pana la urma, tehnologiile acestor terminale sunt identice, asa ca de ce sa faci doar unul, cand ai la indemana ambele segmente de piata?

De ce a intrat Amazon pe piata tabletelor

Insa Amazon nu este un producator de hardware tipic. Compania nu are tableta Kindle Fire deoarece exceleaza in productia de astfel de terminale, ci numai pentru a stimula clientii sa utilizeze propriile servciile digitale, cum ar fi Amazon Instant Video si "libraria" Kindle.

"Cu tableta, [Amazon] a subminat concurenta si a facut-o bine", a spus Tuong Nguyen, analist la Gartner. "Dar nu stiu ce-mi pot oferi... ceea ce este suficient de convingator sa ma faca sa vreau un telefon Amazon".

Pentru o compania care se ocupa numai cu vanzarea de continut, productia unui echipamente pe care clientii vor sa-l foloseasca pentru a "consuma" acest continut (tableta), a fost o decizie logica, iar strategia a avut rezultate destul de bune pana acum. iPad-ul este, clar, liderul pe aceasta piata, dar Amazon Kindle Fire si-a facut o pozitie buna.

Proprietarii de smartphone folosesc aceste terminale diferit fata de tablete, deci la acest aparat, logica "consum-continut" nu se aplica la fel de bine. Daca luam in calcul si faptul ca piata e destul de aglomerata, ca si problemele ridicate de operatori, se intelege de ce Amazon a ignorat pana acum segmentul smartphone.

Dar sunt doua forte majore in piata care ar putea sa fi convins Amazon ca acum este momentul sa intre pe piata smartphone-urilor. Prima este ca vanzarile de tablete nu mai cresc, chiar daca preturile sunt la un minim istoric.

"In cazul in care Amazon vrea sa-si intareasca pozitia, atunci tablete au o limita", a spus Harry Wang, director de cercetare la Parks Associates. "Urmatoarea frontiera este trecerea la smartphone-uri, unde este o piata mai mare."

A doua a ar fi succesul phablet. Smartphone-urile cu ecran mare au devenit foarte populare, mai ales cele cu Android si ecran de 5 inchi. Unele au 6 inchi, iar zvonuri arata ca sunt pregatite si cu ecran de 7 inchi. Cu ecrane mari si procesoare tot mai puternice, aceste phablete sunt la fel de performante ca tabletele.

Daca Amazon a observat ca vanzarile de tablete s-au restrans, ar putea vedea piata smartphone ca o oprtunitate - mult mai mare - si sa decida ca nu o mai poate ignora. Productia hardware ar putea fi relativ usoara, avand in vedere experienta Kindel.

Cum sa iesi in evidenta pe o piata saturata

Desigur, partea hardware este cea mai simpla, astazi, in productia de smartphone. Greu este de diferentiat de ceilalti - dandu-i utilizatorului un motiv sa aleaga telefonul. In filmul postat de Amazon pare sa fie vorba de unele functii vizuale (holograme 3D?), care ar scoate in evidenta noul terminal.

Oricare ar fi noutatea, e aproape sigur ca lumea nu va cumpara modelul pentru aceasta. Inovatiile hardware pot genera multe titluri, dar nu vand telefonul, unde consumatorilor le pasa mai mult de design si de aplicatiile disponibile.

O holograma care se misca odata cu capul utilizatorului va fi noua doar pentru o zi, deoarece competitorii vor lansa o replica in ziua urmatoare. "Nu mai e vorba de hardware", a spus Nguyen. "Totul depinde de ochi".

Amazon are si alte posibilitati de a-si diferentia terminalul. Ar putea oferi utilizatorilor, in exclusivitate, un nou tip de aplicatii sau servicii. O noutate ar putea fi adusa de designul customizabil, ceea ce ar atrage foarte multi clienti.

Cel mai probabil, Amazon isi va lansa telefonul cu un nou model de tarifare. Compania deja a fost agresiva cu tarifele pentru Kindle, si nu exista niciun dubiu ca nu va aplica aceeasi strategie si la posibilul smartphone.

O alta noutate ar putea fi faptul ca Amazon va oferi telefonul sau cu un abonament de date gratis (sau aproape gratis). Compania deja vinde tablete LTE cu un transfer de date gratuit limitat. A convins un operator sa extinda acest abonament si la smartphone?

Oricare ar fi, pana la urma, modelul de tarifare, mai mult ca sigur ca va fi inclus si serviciul Amazon Prime. Sansele sunt foarte mari, mai ales ca toti posesorii de hardware Amazon au fost facuti membri, cu exceptia celor care au in posesie un e-reader Kindle. Serviciul va fi oferit impreuna cu telefonul; este posibil ca abonatii Prime sa primeasca reduceri la serviciile wireless.

"Deja sunt 22 de milioane de membri in serviciul Prime", a spus Wang. Pentru acei membri, a adaugat acesta, "Amazon ar putea oferi o valoare ridicata cu un smartphone".

Va fi modul de stabilire a pretului destul de creativ pentru a convinge potentialii clienti sa cumpere smartphone-ul Amazon? Daca partea hardware este destul de buna - si nu este motiv sa se creada ca nu va fi - este o sansa buna.

Lansarea unui smartphone de catre cei de la Amazon ar putea fi neobisnuita si riscanta si probabil, conceputa pentru a atrage atentia. Iar daca Jeff Bezos are in atentie aceasta piata, de acum incolo va fi greu de imaginat o lume fara un telefon Kindle.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Amazon lansare, #Amazon smartphone, #kindle amazon , #stiri Amazon