Inventatori de miliarde

Joi, 02 August 2007, ora 17:23
2096 citiri
Inventatori de miliarde

"Pentru a crea o inventie este nevoie de o imaginatie bogata si o gramada de gunoaie". Asa spunea Thomas Edison, inventatorul atator lucruri indispensabile pe care le folosim astazi, la ordinea zilei .Edison s-a imbogatit dupa ce a reusit, folosindu-si imaginatia, sa transforme gramada de gunoaie in obiecte si afaceri care nu existau deja.

Lumea de astazi, mult mai bazata pe cunoastere, cere de la inventatorii timpului mult mai putine gunoaie dar idei mult mai practice. Revista Forbes ii considera pe urmatorii mostenitorii de drept ai lui Edison.

Nu au multe in comun, in afara faptului ca au avut o idee, ciudata la inceput, dar acum atat de simpla si de clara, provocand reactia generala: "de ce nu m-am gandit eu la asta?"

Sa-l luam pe Brad Hughes: a condus o firma de real estate, pana cand s-a gandit ca ar fi folositor sa aseze o serie de dulapioare de-a lungul unei autostrazi, unde oamenii ar putea sa-si pastreze unele lucruri. Hughes Public Storage este acum cea mai mare companie de inmagazinare personala din Statele Unite, aducandu-i initiatorului peste 5 miliarde de dolari.

Un alt exemplu: Jeff Bezos. El a nascocit ideea vanzarii cartilor pe Internet. Pentru ca elimina nevoia unui spatiu de depozitare, precum si placerea costisitoare de a cauta prin rafturi(costisitoare pentru vanzatorii de carti), reducand astfel din costuri, Bezos ar fi putut sa vanda carti cu reduceri. S-a dovedit ca soarecii de biblioteca sunt destul de Amazoneconomicosi si lenesi incat sa comande cartea direct din fata calculatorului. Cele 4.4 miliarde de dolari pe care le-a strans Bezos prin site-ul sau Amazon.com i-au dat acestuia sansa sa-si urmeze visul: calatoria spatiala.

Bezos a rezolvat o problema pe care multi nu stiau s-o aiba. Michele Ferrero, capul unei familii care se detine cele mai mari fabrici de ciocolata din Europa, a reusit sa rezolve o problema neconstienizata, de asemenea- lipsa unei ciocolate pentru micul dejun. Combinatia dintre ciocolata si alunele de padure s-a dovedit a fi raspunsul, dand nastere la produsul Nutella. In curand au urmat Oul Kinder si Tic Tac-urile si o avere de 10 miliarde de dolari.

Pe de alta parte, James Dyson, inventatorul aspiratorului transparent care-i poarte numele, cauta rezolvarea unei probleme cunoscute: cu cat aspiratorul se umplea mai tare, cu atat era mai ineficient, punga cu praf impiedicand aspiratia la putere maxima.

nutella.jpgAstfel ca Dyson, care terminase o scoala de arte, a trecut peste 5,127 de prototipuri pana a perfectionat aspiratorul care folosea o tehnologie de rotire ce permitea o aspirare constanta. A introdus aspiratorul in Anglia si a devenit un hit instantaneu, aducandu-i invetatorului o avere de 1.6 miliarde dolari.

Inventatorul britanic a anuntat ca urmeaza sa deschida, in 2008, Scoala de Design si Inventii Dyson. Poate ca ar trebui sa scrie pe frontispiciu alte cuvinte ale aceluasi Thomas Edison:" Oportunitatea este ratata de oameni pentru ca vine imbracata in salopeta si arata ca munca."

Bloombiz

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...