Pierduti in nori: Tehnologia "cloud" inca nu starneste interesul marilor companii

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 08:22
2914 citiri
Pierduti in nori: Tehnologia "cloud" inca nu starneste interesul marilor companii

Sistemul cloud de stocare a datelor pus la punct in 2004 de catre Amazon inca nu da rezultatele scontate la un deceniu de la inovatoarea idee de inmagazinare a bazelor de date.

Intre timp, Google si Microsoft au mizat pe acelasi tip de serviciu oferit clientilor lor. "Ce ii face insa pe acestia sa nu investeasca foarte mult in spatiile de stocare?", se intreaba jurnalistii de la The Economist.

O piata de 100 de miliarde de dolari

Amazon a investit enorm in dezvoltarea capacitatii de stocare a datelor prin sistemul Amazon Web Services (AWS). Zilnic alte ervere si echipamente de stocare sunt adaugate sistemului AWS, insa functionarea acestuia este departe de ceea ce sperau fanii tehnologiei cloud.

Sumele investite de companii in serviciile de stocare oferite de cei trei giganti IT se apropie de 100 de miliarde de dolari, o suma de 2000 de ori mai mica decat nivelul global al investitiilor din domeniul tehnologiei informatiei.

Mai ieftin

Pana in primavara acestui an, refuzul marilor companii de a investi banii in spatiile de stocare cloud putea fi justificat de costurile destul de ridicate ale operatiunii, comparative cu solutiile puse la dispozitie de echipele interne de IT din cadrul fiecarei companii. Din martie insa, Google a incercar o preluare in forta a pietei, coborand preturile cu pana la 85% la serviciile de procesare si stocare a datelor. Raspunsul Amazon.com nu a intarziat, AWS coborand la randu-i stacheta preturilor cu 65 de procente. Masura a fost una menita de a incuraja vanzarile de spatii de stocare in serverele gigantice ale celor trei companii, reducerea pretului ar putea deveni o practica anuala constanta.

Reprezentantii Google au afirmat recent ca, anual, se inregistreaza o reducere de 30% a costurilor de procesare si stocare a datelor, fapt ce ar putea duce la scaderea constanta a preturilor. Lucrul a devenit evident cand Box, un alt operator cloud, de dimensiunimai mici a eliminat orice plafon de stocare pentru datele stocate si transmise intre companii, reprezentantii firmei afirmand ca masura se datoreaza "bataliei preturilor declansata intre Amazon, Google si Microsoft".

Reducerea preturilor, i-a indemnat pe unii proprietari de companii sa faca pasul catre stocarea datelor in cloud, asa cum a procedat si Edmunds.com, un site cu informatii despre masini si o cifra de vizitatori de 18 milioane/luna, insa pana la o invazie de firme in cloud mai sunt multe obstacole de depasit.

Securitatea, ultima bariera

Reticenta companiilor in folosirea sistemelor de stocare cloud este legata si de problema securitatii datelor. Cu siguranta nu este o decizie usoara sa lasi arhiva companiei in mainile unei entitati care iti poate deveni rival peste noapte.

Recentele dezvaluiri vizand modul in care serviciile de informatii americane au spionat datele marilor companii, vizand inclusiv datele gestionate de Google si Microsoft au generat un grad de neincredere ridicat al publicului fata de stocarea datelor in cloud. Ca raspuns, cei trei giganti IT au ridicat nivelul de criptare a informatiilor preluate de la clienti, amenintand in extremis si cu stocarea datelor in alte tari, daca sistemul legal devine unul invaziv.

Cu toate acestea, neincrederea clientilor in bazele de date gestionate de operatorii cloud este in continuare ridicata. Bancile, companiile de cercetare si marile corporatii prefera sistemele hibride care presupun transferul unor date voluminoase, dar neimportante, catre operatorii sistemelor de procesare si stocare cloud, in timp ce informatiile cu un nivel ridicat de confidentialitate sunt pastrate pe servere interne gestionate de personalul propriu.

#stocare date, #sistem cloud, #amazon, #google, #microsoft, #securitatea datelor informatice, #banci de date, #costuri stocare , #stiri Amazon