Shopping-ul online: avantaje, dezavantaje si sfaturi

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 15:01
6495 citiri
Shopping-ul online: avantaje, dezavantaje si sfaturi

Desi nu reprezinta o practica prea raspandita in Romania, cumparaturile online incep sa castige din ce in ce mai multi adepti.

Jucatorii de pe piata electronicelor, de exemplu, au observat cresteri de pana la 100% in fiecare luna, cum a fost cazul pentru Flamingo. Si firmele care au doar site-uri web, fara un magazin fizic, precum FIT Distribution, ce detine, printre altele, PCFun, au inregistrat cresteri de 15 - 35 de procente, de la an la an.

Shopping-ul online are cateva avantaje clare. Cel mai important este pretul mai redus al produselor, fata de cel din magazinele clasice, avand in vedere ca nu trebuie sa platiti si pentru chiria unui spatiu comercial, amenajarea acestuia sau vanzatorii care, de cele mai multe ori, nu va pot da un sfat bun. In plus, nu mai cheltuiti banii cu benzina sau parcarea (daca va duceti la cumparaturi in centrul orasului, de exemplu).

De asemenea, cumparaturile online va vor ocupa mai putin timp. Nu trebuie sa stati in trafic pentru a ajunge la magazin, iar apoi sa va plimbati cateva ore pana gasiti ceea ce doriti. Doar deschideti calculatorul, introduceti cuvintele cheie pentru produsul care va intereseaza si vedeti daca este disponibil sau nu, cat costa, detalii tehnice (unde este cazul) si, foarte important, aveti pareri ale altor clienti ce au achizitionat acelasi produs, foarte utile cand trebuie sa alegeti intre mai multe variante.

Nu este de ignorat nici faptul ca pe Internet exista o varietate mult mai mare de produse, iar preturile acestora pot fi comparate foarte usor cu cele de pe alte site-uri, dandu-va posibilitatea sa alegeti cel mai bun pret. Iar, intr-un magazin online, puteti sa va "plimbati" printre produse cat vreti, fara sa fiti asaltati de un vanzator. Pe multe site-uri aveti chiar optiunea de a pastra produsele in cos mai mult timp (zile, saptamani) pana cand va decideti daca vreti sa le cumparati sau nu.

Cum se efectueaza o achizitie online

In ciuda a ceea ce cred cumparatorii romani, este extrem de usor sa cumperi ceva de pe un site web. Aveti nevoie doar de un card de debit sau credit (va recomand pe cel de debit, daca nu vreti sa "riscati" decat banii pe care chiar ii aveti). Desi majoritatea cardurilor emise in Romania, in lei, sunt, in prezent, acceptate si de magazine internationale, cel mai bine este sa verificati acest lucru la banca respectiva. Insa, daca aveti un card Visa sau MasterCard, nu ar trebui sa existe probleme.

Inainte de a face achizitia, trebuie sa va faceti un cont pe site-ul respectiv (vi se cere acest lucru o singura data). De obicei, vi se cere numele (uneori asa cum apare pe cardul bancar), adresa completa, adresa de e-mail, telefon si numarul cardul (atat cele 16 de pe fata cardului, cat si ultimele trei de pe spate).

Dupa aceea, tot ce trebuie sa faceti este sa va alegeti produsele si sa urmati instructiunile pentru plata.

Pe unele site-uri puteti plati si prin sistemul PayPal, care ascunde numarul cardului, pentru mai multa siguranta. Pentru acest serviciu trebuie sa intrati pe site-ul paypal.com si sa va inregistrati. Apoi, pe extrasul de cont, veti avea un cod numeric, pe care trebuie sa-l introduceti pe site-ul PayPal, pentru activare (este mult mai usor daca aveti si un serviciu de e-banking, pentru a nu fi nevoiti sa faceti drumul pana la banca pentru extras).

Majoritatea site-urilor internationale accepta doar plata cu PayPal sau card bancar, pentru persoanele din afara tarii unde isi au sediul. Pe site-urile locale, insa, puteti opta si pentru plata in numerar la livrare, ordin de plata sau plata in numerar la sediul magazinului respectiv.

Desi multe persoane au impresia ca site-urile straine, precum Amazon sau eBay, sunt inaccesibile din Romania, acest lucru nu este adevarat. Romanii pot acum achizitiona produse precum DVD-uri, carti, CD-uri, haine, bijuterii, parfumuri, jocuri etc de pe majoritatea site-urilor internationale, iar preturile sunt, adesea, mai mici decat in magazinele din Romania. Singurele produse care pun inca probleme, din punctul de vedere al livrarii, sunt electronicele sau electrocasnicele (chiar daca sunt mai ieftine si se livreaza si in Romania, din cauza greutatii lor, costul transportului ridica pretul final peste cele din magazinele locale).

Dezavantajele shopping-ului online

Desi sistemele de securitate sunt din ce in mai complexe si eficiente, exista si riscuri asociate cumparaturilor online, cea mai frecventa fiind furtul informatiilor personale (numarul de card, adresa etc).

Pentru a evita acest lucru, nu introduceti aceste date daca ati ajuns pe site-ul respectiv urmand un link primit prin e-mail, de exemplu. De multe ori, acest gen de e-mail-uri sunt tentative de phishing (site-uri care seamana extrem de bine cu cele originale, dar informatiile ajung direct pe mana fraudatorilor).

De asemenea, tineti minte ca niciun magazin online nu va cere niciodata codul PIN al cardului, prin urmare, daca ajungeti pe un site care cere asa ceva, inchideti pagina imediat. Site-urile reale au, de obicei, logo-ul SSL (un standard de securitte pentru legatura dintre browser si server) sau Verified by Visa.

Pentru a evita astfel de probleme, este bine sa aveti un program anti-virus, cu optiunea anti-phishing integrata, sau un program separat pentru anti-phishing.

Ca sa nu aveti probleme privind produsele achizitionate, cititi cu atentie conditiile de vanzare, pentru a sti sigur cat timp aveti la dispozitie pentru returnare, daca produsul ajunge la destinatie stricat sau va hotarati ca nu mai aveti nevoie de el.

#shopping, #avantaje, #dezavantaje, #sfaturi , #stiri Amazon