Industria jocurilor video promite: De ce a platit Amazon un miliard de dolari pe Twitch?

Vineri, 29 August 2014, ora 09:02
2067 citiri
Industria jocurilor video promite: De ce a platit Amazon un miliard de dolari pe Twitch?

Un nou domeniu media prinde viata sub ochii persoanelor pasionate de jocurile pe calculator. Twitch este un canal care transmite live diverse copetitii desfasurate intre gamerii din jurul lumii, permitand spectatorilor sa interationeze cu jucatorii.

Fenomenul a capatat o amploare atat de mare, incat a atras atentia celui mai mare comerciant din mediul online, Amazon.com, scrie The Economist.

Canal TV de jocuri pentru Amazon

Audienta lunara de peste 50 de milioane de spectatori atinsa de Twitch nu a trecut nebagata in seama de liderul comertului electronic la nivel mondial, Amazon.com. O oferta de 970 milioane de dolari cash a fost aruncata, pe 25 august, pe masa negocierilor duse intre cele doua parti, contractul fiind semnat la foc rapid.

"Difuzarea si vizionarea confruntarilor intre gameri este un fenomen global", considera directorul general al Amazon.com, Jeff Bezos.

Un fenomen in crestere

Twitch are ca obiectiv sa asigure o legatura constanta intre gamerii din toata lumea, permitandu-le sa isi difuzeze sau sa urmareasca disputele din jocuri in timp real. Peste un milion de useri isi incarca filmarile live ale confruntarilor din jocuri pe Twitch, iar canalul tv online a atins o audienta constanta de 55 de milioane de vizualizari in ultimele luni.

Sistemul este destul de simplu. Twitch iti permite sa selectezi camera de jocuri preferata si sa urmaresti actiunea desfasurata in inregistrarile expuse de utilizatorii aflati in toiul actiunii. Mai mult, ecranele sunt prevazute cu ferestre de chat pe care poti comunica, dand sfaturi sau adresand incurajari jucatorului favorit. Efectul general, un nou gigant media, se profileaza la orizont. Aceasta si pentru ca...

Jocurile preiau controlul

...cea mai mare piata de vanzare a jocurilor de calculator, cea din Statele Unite, este in plina expansiune. Mai mult de jumatate din locuintele tarii au pe langa televizor si o consola de jocuri. Iar ultimele vedete de pe piata, XboxOne si PlayStation 4, au in dotare interfata de conectare automata la Twitch, lucru tradus printr-o rivalitate intre clasicele canale media si mai putin conformistele transmisiuni de confruntari in mediul online.

Twitch a depasit deja traficul inregistrat in Statele Unite de HBO Go, iar anul trecut a avut audiente de 540.000 de vizitatori la ore de varf, cu 16% mai mult decat cele inregistrate de MTV. Cifre care au atras atentia companiilor de publicitate, mai ales ca utilizatorii Twitch sunt in general tineri, fara familii, dar cu o sursa de venituri constanta si indestulatoare.

Noile staruri din spatele consolei

Nu doar gusturile telespectatorilor se schimba odata ce moda jocurilor de calculator isi face simtita prezenta din ce in ce mai mult in viata noastra. Apar noi staruri ale consolei de jocuri, iar recompensele pentru acestea incep sa semene cu cele acordate in urma cu un deceniu si jumatate sau doua in "Cetatea Filmului". Video-blogul lui Felix "PewDiePie" Kjellberg, intitulat "Let's Play", se presupune a avea o rata anuala de incasari din publicitate de peste 16 milioane de dolari.

HitBox, un canal video similar lui Twitch, transmite live Arena Championship, o competitie online intre jucatorii celui mai cunoscut shotter game: Counter Strike Global Offensive, iar premiile sunt si aici pe masura.

La mijlocul lui iulie, turneul international Dota 2, desfasurat in Seattle a avut premii totale in valoare de 11 milioane de dolari. 10.000 de vizitatori au platit bilete zilnic pentru a avea acces in sala in care se desfasura competitia, in timp ce alti 20 de milioane au vizionat duelurile pe Twitch.

#canale media noi, #competitie media, #canal tv jocuri video, #twitch, #amazon com, #console jocuri, #cifre audienta , #stiri Amazon