Vrei sa-ti cumperi o afacere? Vezi cele mai bune tehnici de negociere

Joi, 03 Februarie 2011, ora 14:55
4001 citiri
Vrei sa-ti cumperi o afacere? Vezi cele mai bune tehnici de negociere

Vrei sa-ti cumperi un business, insa nu dispui de prea multi bani? Negocierea este arma cea mai puternica in achizitia unei afaceri. Fii atent la tehnicile pe care le folosesti pentru a obtine cele mai avantajoase rezultate. Expertii citati de inc.com iti vand cele mai tari ponturi in negocierea unui business.

Consulta piata

Metodele de negociere difera in functie de industria in activezi.

Daca lucrezi in domeniul serviciilor industriale si al materialelor de constructii, tine cont de schimbarile ce au loc pe piata.

Studiaza publicatiile din domeniul tau si participa la evenimentele de networking, astfel ai posibilitatea sa fii la current cu tot ce e nou din industria in care activezi.

Expertii te sfatuiesc ca atunci cand incepi negocierile sa folosesti factorii economici in avantajul tau.

Ii poti spune vanzatorului: "Ma intereseaza aceasta afacere, insa preturile cresc si nu pot sti ce va fi peste cativa ani. Traim vremuri de incertitudine si nu iti pot oferi decat acest pret".

Fa-ti primele contacte

Daca locuiesti intr-un oras mic, apeleaza la cunostiinte.

Ia in calcul posibilitatea de a ajunge la potentialii vanzatori prin intermediul retelelor sociale sau a site-urilor de anunturi.

Inainte insa de a face o oferta oficiala vanzatorului, expertii te sfatuiesc sa consulti un specialist.

Angajeaza un broker


Nici Google si nici cartile de pe Amazon nu iti vor oferi informatii relevante despre pasii pe care trebuie sa-i parcurgi atunci cand cumperi o afacere.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa angajezi un broker.

Trebuie sa stii sa pastrezi "mostenirea" lasata de vechiul proprietar, deoarece exista mai multe active materiale (utilaje, vehicule, echipamente de bucatarie, etc), care vor trebui sa fie negociate ca parte a acordului de achizitie.

Unul dintre cele mai bune atribute ale unui broker este faptul ca acestia au o vasta experienta in compararea preturilor.

Ei iti pot spune daca pretul cerut de vanzator este unul bun sau daca exista loc de negociere.

Fa o oferta


Inainte sa faci o oferta, vezi de cati bani dispui. Ofera un pret care sa faciliteze o situatie win-win.

Decide-te daca doresti sa preiei controlul imediat dupa ce ai semnat actele sau daca ai nevoie de asistenta din partea fostului proprietar. In cazul in care doresti ca acesta sa te ajute, negociati si gasiti o cale avantajoasa de plata.

Cauta finantare

Dup ce ai angajat un broker si ai parcurs primii pasi in achizitionarea afacerii tale, nu uita sa ceri sfatul unui contabil capabil sa-ti ofere toate detaliile financiare, inainte de a semna documente.

De asemenea, vei mai avea nevoie de un specialist care sa-ti evalueze afacerea.

Odata ce a fost verificata situatia inventarului si a fost stabilita valoarea afacerii, ultimul pas este cumpararea.

Daca principala ta grija este finantarea, sfatul expertilor este sa apelezi pentru inceput la ajutorul familiei si al prietenilor cu toate ca astfel de imprumuturi nu sunt vazute cu ochi buni de catre vanzatorii afacerii.

Ca potential investitor, ai putea oferi finantatorului un procent din actiunile companiei.

Cel mai important lucru atunci cand vrei sa iti cumperi o mica afacere este sa asiguri sursele de finantare.

Negociaza cel mai avantajos pret cu vanzatorul, si incheie afacerea folosind un imprumut ai carui termeni se potrivesc cu situatia ta financiara.

Nu te grabi sa accepti prima oferta, indiferent daca cumperi o afacere sau contractezi un credit. Verifica, consulta-te cu specialistii si apoi ia o decizie care sa te avantajeze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arta negocierii, #cumparare afacere, #ponturi, #tehnici de negociere , #stiri Amazon