Cum va arata "radiografia" economica a Romaniei in 2012 - Interviu Andreea Paul

Marti, 08 Mai 2012, ora 18:40
1964 citiri
Cum va arata "radiografia" economica a Romaniei in 2012 - Interviu Andreea Paul

Andreea Paul, fost consilier pe probleme economice in guvernele Boc si Ungureanu, considera ca masurile de austeritate au facut ca economia Romaniei sa inregistreze a patra crestere din UE, insa, ea sustine ca masurile populiste, mai ales in plin an electoral, vor afecta evolutia macroeconomica a tarii.

Business 24: Prognoza de crestere economica a analistilor, in jur de 1%, este bine calibrata fata de un scenariu care indica stagnare/usor declin in zona euro. Diferenta de crestere dintre Romania si zona euro ramane una pozitiv, de circa un punct procentual in 2012. Deci, vom avea sau nu, crestere economica anul acesta?

Andreea Paul: Ultimele prognoze oficiale, intarite de cele ale Comisiei Europene, indica in anul 2012 o crestere economica de 1,6% pentru Romania. Desi la prima vedere pare modesta, este a patra cea mai mare crestere economica din UE.

Am atras inca de anul trecut atentia ca eficienta masurilor de austeritate suportate de fiecare roman depinde de gradul in care nu vom permite sa cadem in plasa masurilor populiste in acest an electoral. Anul 2012 a inceput cu cea mai grea iarna din ultimele cinci decade. A fost un obstacol la care nu ne-am asteptat, dar pe care l-am depasit. Primul trimestru va cunoaste foarte probabil un ritm de crestere de 1,5% fata de acelasi trimestru din anul 2011, ceea ce alimenteaza asteptarile noastre optimiste.

Am demarat reforme structurale esentiale pentru modernizarea Romaniei si pentru a intra in randul statelor europene, pentru a iesi in anul 2011 din cea mai cumplita criza economica din ultimele decenii cu o crestere economica de 2,5%. Miza campaniei electorale care incepe acum este uriasa.

Este vorba de apararea Romaniei de experienta anterioara, a anului 2008, cand tara noastra a fost puternic slabita de "anesteziante" populiste ale unei aliante, preocupate exclusiv de bunastarea proprie, chiar inainte de o criza economica puternica. Intamplator, aceeasi alianta se pregateste acum de guvernare. Or responsabilitatea actului decizional in 2012 presupune costuri electorale ridicate.

Asadar, cresterea economica in anul 2012 va fi data de rezultatul eforturilor publice si private anterioare si de responsabilitatea cu care pastram cadenta reformelor. Dincolo de a cauta interesele fiecarui partid, de lupta pentru putere, cresterea economica in acest an va fi determinata de efortul pe care il depunem cu totii in interesul tarii.

Leul ar putea fi tranzactionat la nivelul de 4,3-4,5 in cea mai mare parte a anului 2012 si numai actiunea concomitenta a unor factori pozitivi - care acum par foarte indepartati - ar putea determina o apreciere a monedei nationale. Care credeti ca va fi adevarata evolutie a cursului leu-euro in acest an?

Leul este pe un teren sensibil, in ciuda imbunatatirii fundamentelor macroeconomice. Efectul negativ al deprecierii monedei nationale din aceasta perioada tine de decalarea si intarzierea deciziei BNR de reducere in continuare a ratei dobanzii de politica monetara.

Evolutia recenta a leului nu poate fi insa obiectiv analizata decat daca este legata de contexul politic prin care trecem. Pe fondul turbulentelor actuale - a schimbarii a doua guverne intr-un interval de doar 3 luni -, evolutia cursului de schimb leu/euro este una normala. Fluctuatiile au aparut pe seama oportunitatilor de a specula si a obtine profituri ca urmare a modificarilor din politica romaneasca.

Volatilitatea cursului pe acest fond nu este un eveniment neasteptat. Am asistat la astfel de evolutii ale cursului de schimb aproape la fiecare schimbare de guvern sau eveniment politic major. Chiar daca nu avem motive de ingrijorare cu privire la aceste fluctuatii, atrag atentia ca este importanta revenirea la nivelurile anterioare ale cursului de schimb. Orice inflamare a conditiilor economice trebuie tinuta sub control.

Inflatia va atinge noi minime istorice in prima jumatate a lui 2012, dar ce va urma dupa aceea?

Inflatia a scazut in ultimii trei ani si a atins record dupa record in ultimele luni. De la 3,14% in decembrie 2011, inflatia a scazut continuu, ajungand la 2,4% in luna martie 2012.

Ne mentinem sub media europeana de 2,9%. Suntem deja aproape de jumatatea lui 2012 si ne mentinem in grafic pentru a atinge tinta de 3% pana la sfarsitul anului. Inflatia ramane sub influenta apetitului pentru risc al investitorilor, a cresterii economice din UE si va fi determinata in mod clar de evolutiile interne aparute pe fondul alegerilor electorale.

Deja se asteapta o usoara inversare a trendului inflatiei, insa cu mentinerea in intervalul stabilit. Incertitudinile politice risca sa stearga orice urma a efectelor masurilor de austeritate pe care le-am implementat. Romania a fost mentinuta in categoria tarilor recomandate pentru investitii pe tot parcursul crizei din partea Moody's, in timp ce majoritatea tarilor europene au fost cutremurate de reducerea ratingului de tara.

Companiile de evaluare financiara incep sa priveasca Romania cu atentie si sa puna sub semnul indoielii capacitatea noii guvernari de a continua reformele care, trebuie sa recunoastem, nu sunt deloc populare intr-un an electoral.

Imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene la peste 60% si atragerea de ISD in agricultura, industria prelucratoare si turism ar putea determina reducerea deficitului de cont curent cu 2-3% din PIB pe termen mediu? Reprezinta reducerea deficitului de cont curent o misiune imposibila?

Reducerea deficitului de cont curent tine de continuarea cresterii si diversificarii exporturilor, de atragerea de investitii straine directe si de imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene. Deja deficitul de cont curent a crescut de peste 2,5 ori in primele doua luni din anul 2012 fata de aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la 663 milioane euro.

Evolutia a fost determinata in principal de cresterea deficitului balantei comerciale, dupa 2011 cand exporturile au atins un nivel maxim istoric de 45 miliarde euro. O crestere la fel de mare in acest an ca anul trecut este putin probabila, in conditiile in care Romania este dependenta de piata comunitara, care trece printr-o perioada economica foarte dificila, cu perspectiva negativa economica in zona euro si de stagnare a PIB in UE.

Prin urmare, posibilitatile de reducere a deficitului de cont curent raman in cresterea absorbtiei fondurilor europene si a atractivitatii Romaniei pentru investitorii straini, respectiv in diversificarea pietelor de export. Cred in atractivitatea avantajelor competitive ale economiei romanesti. Instabilitatea politica, campania electorala si abordarea "sa mi se dea" raman cei mai aprigi dusmani ai investitiilor romanesti si straine.

#interviu Andreea Paul, #reducere deficit, #evolutie leu euro, #inflatie record, #curs valutar euro, #Andreea Paul inflatie , #Economist