Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cand vom fi pregatiti pentru euro? Salarii duble si curs de 3 lei/euro

Cand vom fi pregatiti pentru euro? Salarii duble si curs de 3 lei/euro

"Pentru a adopta euro, cursul de schimb valutar ar trebui sa ajunga in zona de 3 lei/euro. E bine sa ai un leu mai puternic fiindca noi nu suntem Germania care a dublat costurile intr-o zi. (...) Mai mult, un salariu mediu de 400 de euro e prea mic pentru a trece la euro. Daca nu vom avea un salariu mediu net de 700-800 euro nu cred ca putem discuta despre adoptarea monedei europene", a declarat omul de afaceri Marian Milut pentru Bloombiz.ro.

In opinia economistului sef de la ING, Nicolaie Chidesciuc,  amanarea adoptarii monedei euro este o masura  previzibila intrucat pe piata au fost aruncate mai multe semnale de-a lungul timpului.

De asemenea, Chidesciuc spune ca Romania nu este pregatita pentru a adopta euro mai devreme de 2017.


Potrivit acestuia, nici BNR si nici Guvernul Boc nu au facut un studiu serios cu privire la avantajele si dezavantajele adoptarii euro.


Pe de alta parte, Marian Milut considera ca decizia de a amana aderarea la moneda euro arata lipsa de eficienta si de performanta a guvernantilor dar si a BNR.


Acesta spune ca despartirea Romaniei de leu se face foarte greu.


"Daca ne uitam la Marea Britanie care nu renunta la lira si incearca sa-si pastreze acest instrument propriu de echilibru si de manevra in interiorul tarii, ne dam seama ca e mai bine sa ne recunoastem situatia interna si sa ne facem un alt calendar.


Romania trebuie sa inteleaga ca daca trecem la moneda euro, nu vom mai avea posibilitatea sa batem moneda, nu vom mai putea face acest joc pe bursa de a echilibra cursul unde credem noi ca este bine.


Nu mai putem avea o Banca Nationala si o Trezorerie care sa ajute ineficienta unor administratii centrale si locale", a declarat pentru Bloombiz.ro omul de afaceri Marian Milut.


De aceeasi parere este si Bogdan Baltazar care adauga ca totul va depinde de BCE, dupa adoptarea euro.


Baltazar este de parere ca Romania va fi pregatita sa adopte moneda europeana intre 2016-2018 cu conditia sa aiba un curs stabil de 4,1 lei/euro.


De asemenea, analistul economic atrage atentia asupra conditiilor pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a putea adera la moneda europeana.


"In primul rand, Romania trebuie sa aiba deficit bugetar sub 3%, datorie publica sub 60%, inflatie de 1,5%, curs de schimb stabil timp de doi ani si dobanzi sub 8%", a declarat pentru Bloombiz Bogdan Baltazar.


Pe de alta parte, Milut considera ca Romania ar putea ajunge in situatia Greciei in cazul in care va fi nepregatita economic la momentul aderarii.


Un dezavantaj major este legat de faptul ca structura economiei romanesti este complet diferita de cea a zonei euro.


Potrivit economistului sef al ING,  Romania nu va mai putea folosi cursul de schimb ca instrument de ajustare.


Cu toate astea, Chidesciuc spune ca intr-o prima instanta socul va fi pozitiv pentru ca ratele de dobanda vor creste, creditele vor fi mai ieftine, iar stabilitatea cursului va oferi populatiei o anumita siguranta.


Insa, in opinia economistului ING, adoptarea euro intr-un moment nepotrivit va alimenta dezechilibre in economia romaneasca, care vor duce la o recesiune ampla dupa 5-10 ani de la adoptarea monedei europene.


"Sunt tari care au adoptat euro nefiind pregatite si acum o duc greu. Grecia este un exemplu. Adoptarea euro de catre o tara care nu este pregatita se transpune in amplificarea dezechilibrelor din economie.


De exemplu, o tara care sufera destul de mult dupa aderarea la euro este Italia, care a pierdut competitivitatea in mod constant de la adoptarea euro", a declarat pentru Bloombiz.ro Nicolaie Chidesciuc.


In ceea ce priveste Romania, economistul sef al ING este de parere ca aceasta combinatie cu un curs de schimb fix si o crestere rapida a preturilor va duce Romania la pierderea competitivitatii pe piata europeana, mult mai repede decat in alte tari din UE.


Exista totusi si avantaje de care Romania ar beneficia odata cu aderarea la moneda europeana.


Potrivit consilierului BNR, Adrian Vasilescu, Romania nu va mai avea risc valutar si va intra intr-un club puternic.


In opinia acestuia, informatiile vehiculate potrivit carora Romania amana aderarea la euro sunt fantezii televizate.


De aceeasi parere este si consilierul lui Boc, Andreea Paul Vass care spune ca, in prima faza, Romania va beneficia de dobanzi mai mici si preturi mai stabile.


In schimb, Vass crede ca Romania nu este pregatita pentru schimbari economice radicale.


"Romania nu e niciodata pregatita pentru nimic, dar trebuie s-o facem. Interesele particulare vor fi puternic lezate, insa interesele romanilor vor prima", a subliniat consilierul lui Boc.


La ce curs valutar vom adopta euro?


"Personal cred ca pentru a adopta euro, cursul de schimb valutar ar trebui sa ajunga in zona de 3 lei/euro. E bine sa ai un leu mai puternic fiindca noi nu suntem Germania care a dublat costurile intr-o zi.


Vistieria Romaniei va avea atatia euro cat va fi balanta de moneda; daca leul nu e puternic vom lua mai putini euro", a subliniat Marian Milut.


In opinia acestuia, leul nu se va putea intari daca economia nu va functiona.


"Uitati-va la contributiile sociale. Noi platim tot timpul taxe pe forta de munca. Ce facem? Ne intoarcem la socialism unde un leu ia statul, un leu ia muncitorul? Acest lucru arata ca romanii nu vor sa munceasca asa cum trebuie. Societatea noastra e rupta. Muncesc doar 15% dintre romani si restul traiesc din asigurari sociale", a mai subliniat acesta.


Milut spune ca Romania a reusit sa fie competitiva pe zona exporturilor pentru ca salariile sunt mult mai mici in Romania decat in alte tari ale Uniunii Europene, iar companiile multinationale pot prospera aici datorita parametrilor de costuri reduse cu forta de munca.


Cu toate acestea, salariile romanilor sunt in acelasi timp si un dezavantaj major care ar putea afecta populatia odata cu adoptarea monedei europene.


"Un salariu mediu de 400 de euro e prea mic pentru a trece la euro. Daca nu vom avea un salariu mediu net de 700-800 euro nu cred ca putem discuta despre adoptarea monedei europene.


Mai mult, cum sa fim noi credibili, cand spunem ca avem 400 de euro venit mediu si defilam prin Europa unde spargem mii de euro? E exact cum ar veni moldovenii la noi, care stim ca au de patru ori mai putin ca noi", a mai adaugat Milut.


In opinia acestuia, Romania ar trebui sa dubleze in 4-5 ani veniturile nete ale populatiei pentru ca romanii sa reziste socului produs de trecerea la moneda europeana.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3205 ori