Cum foloseste banii "guvernul investitiilor" in an de criza. Videanu: "Ne furam caciula unul la altul"

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 09:52
1225 citiri
Cum foloseste banii "guvernul investitiilor" in an de criza. Videanu: "Ne furam caciula unul la altul"

Chiar daca primul ministru Boc a anuntat, la finele anului trecut, ca va aloca cel putin 20% din buget pentru investitii publice, se pare ca niciun leu nu va merge catre proiecte noi. Actualul Cabinet Boc pune astfel cruce noilor proiecte de investitii, preferand sa se axeze pe finantarea celor vechi, unele dintre ele incepute in anii '70, dupa cum recunostea recent ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Un proiect pe saptamana

Gandul a obtinut lista celor mai importante proiecte de investitii publice care ar urma sa fie finantate in acest an de Executiv. Lista cuprinde 52 de proiecte a caror valoare totala propusa pentru investitii in acest an este de 11.728 milioane lei (2.760 milioane euro).

Din aceasta suma, doar 7.259 milioane lei (1.708 milioane euro) sunt propusi sa fie alocati de la bugetul de stat din 2010, restul sumei urmand sa fie alocata din alte tipuri de finantari, cum ar fi cele externe.

Vladescu: "Acum se evalueaza proiectele ce vor fi stopate"

Rugat sa dea un exemplu de mare proiect de investitii pentru care sunt bani, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, ne-a spus: "avem bani pentru coridorul 4 rutier al Romaniei". Despre proiectele vechi, despre care premierul Boc declara ca ar putea fi stopate, pentru a economisi banul public, Vladescu a raspuns ca se face in prezent o evaluare pentru a se vedea care nu ar mai urma sa fie continuate.

Consilierul personal al primului ministru, Andreea Paul (Vass), considera ca nu se poate vorbi de proiecte "vechi". "Faptul ca unele proiecte sunt percepute ca fiind «vechi» doar pentru ca populau dezbaterea publica ca declaratii de intentie, dar nu s-a intamplat mai nimic in realitate, nu justifica calificarea ca atare.

Pe de alta parte, prioritatile vechi isi gasesc abia in 2010 solutii de finantare efectiva", a declarat pentru Gandul Andreea Paul. Aceasta a adaugat ca se va face o analiza "de oportunitate" a proiectelor de investitii oprite pentru ca nu au fost finantate.

"Cele care nu se justifica sau care sunt rezultatul unor abuzuri vor fi stopate definitiv", a conchis consilierul.

Adriean Videanu: "Ne furam caciula unul la altul"

La randul lui, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat recent ca a facut analiza proiectelor finantate cu "taraita".

"Sunt investitii incepute si in 1976, ne facem ca le finantam, ele se fac ca devin viabile. Ne furam caciula unul la altul. Vrem sa le comasam pentru a finanta acele investitii ce au sanse sa devina viabile.

Vrem sa atragem inclusiv sectorul privat, ma gandesc aici la IMM-uri, pentru a continua o serie de investitii pentru care nu avem suficiente resurse de la bugetul de stat", a declarat Videanu.

Ministrul Udrea viseaza sa fie pomenita pentru locuintele pentru tineri

Intrebata daca exista un proiect de care ar dori sa i se lege numele, pe viitor, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, ne-a raspuns: "Da. Este proiectul de locuinte pentru tineri, as vrea sa reusesc sa construiesc locuinte pentru toate solicitarile, 100.000. Si mai am ceva, dar trebuie sa ma documentez si va spun luni".

Aceasta a recunoscut, indirect, ca este nemultumita de bugetul primit, cu toate ca are in administrare unul dintre cele mai bogate bugete din Cabinet, de circa 3,6 miliarde euro. "Mi-as dori sa am mai multi bani pentru ANL, de asta incercam sa vindem locuintele.

Mai multi bani as vrea si la reabilitarea termica, la pietruirea drumurilor, unde nu imi ajung banii sa platesc nici ce a inceput ministrul Blaga. Dar sper intr-o rectificare pozitiva", a declarat pentru Gandul ministrul Elena Udrea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#investitii, # proiecte, # finantari, # locuinte , #stiri Andreea Paul Vass