Recesiunea s-a incheiat. Romania se va mai "zbate" in criza inca 2 ani

Vineri, 13 Mai 2011, ora 14:39
2436 citiri
Recesiunea s-a incheiat. Romania se va mai "zbate" in criza inca 2 ani

Cresterea economica de 0,6% a starnit opinii convergente atat de partea analistilor cat si de parea guvernantilor. Cu toate ca anuntul facut de INS este vazut ca un trend pozitiv pe care Romania intra, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, crede ca Romania se va mai chinui cu criza economica inca 1-2 ani. Pe de alta parte, consiliera premierului Boc, Andreea Paul Vass, spune ca tara noastra este pregatita sa faca fata unor turbulente economice internationale masive.

In opinia consilierului BNR, Adrian Vasilescu, acest anunt oficial va intari perceptia buna pe plan extern.

"Romania este intr-un paradox. Perceptia externa este mult mai buna decat cea interna, de cateva luni rapoartele despre Romania sunt foarte bune. Investitorii au luat cunostinta de ele si au inceput sa vina cu bani.

Cat priveste planul intern, noi avem foarte multe suspiciiuni si dubii. Nu cred ca statistica noatra isi permite sa exagereze. Eurostatul e cu ochii pe ststiasstica noastra. Orice miscare care n-ar suna bine ar intra in vizorul Eurostat-ului. Aceste cifre sunt reale. Romania nu mai merge inapoi, ci merge inainte", a declarat pentru Bloombiz.ro, Adrian Vasilescu.

Potrivit NBER (Biroul National de cercetare economica) recesiunea reprezinta "un declin semnificativ al activitatii economice la nivel national, care dureaza mai mult de cateva luni ?i este vizibil prin scaderea produsului intern brut, a veniturilor reale ale populatiei, a numarului de angajati din economie, a productiei industriale ?i a vanzarilor cu amanuntul ?i cu ridicata."

"Cresterea PIB pentru doua trimestre  consecutive  pentru  evaluarea  iesirii  din  recesiune  este un criteriu  fara  un  fundament economic foarte solid (a fost sugerat intr-un articol din New York Times in 1975 de catre un statistician), fiind mai degraba unul conventional, statistic", a declarat pentru Bloombiz.ro Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank.

Prin urmare, potrivit economistului sef al Raiffeisen Bank, aceasta revenire economica a Romaniei va fi graduala si inceata.

"Proclamarea  cu  tarie a iesirii din recesiune si alimentarea asteptarilor ca acest lucru ne va permite sa crestem cheltuielile sociale si poate chiar sa scadem si taxele poate fi extrem de periculoasa. Cred ca avem mai degraba nevoie de o atitudine rezervat-optimista, prudenta si de  transmiterea unor mesaje realiste", a spus Dumitru.

In opinia acestuia, Romania nu si-a incheiat programul de consolidare fiscala.

"Deficitul  bugetar  trebuie  redus sub 3% din PIB in 2012,  de  la 6.5% din PIB in 2010, suntem abia la jumatatea drumului si o crestere economica de 1.5% in 2011 si in jur de 3.5% in 2012 ne vor permite cresterea nivelului de trai prea rapid, daca vrem ca acest lucru sa se produca in mod sustenabil", a mai precizat Dumitru.

De asemenea, Vasilescu precizeaza ca Romania se va mai chinui 1-2 ani cu criza economica.

Contrar acestuia, consiliera premierului Boc, Andreea Paul Vass, spune ca exista sectoare economice unde cresterea salariala este resimtita inca din 2010 si sectoare economice care inca plutesc la linia de echilibru, unde cresterile salariale se vor resimti foarte repede.

Mai mult, spune Vass, exista sectoare, care conform ciclului de afaceri, vor iesi mai tarziu din recesiune, iar salariile vor cunoaste o crestere peste 1 an jumate.

"La nivelul mediului privat economic vom avea o crestere usoara a salariului, iar in administratia publica o stagnare a nivelului salariala pana in clipa in care luam decizia poverii fiscale pe munca", a declarat Vass pentru Bloombiz.ro.

In opinia acesteia, Romania sta mai bine decat in anul 2008 la foarte multi indicatori macroeconomici.

"Este cazul volumului exportului, nu doar anual ci si lunar. Luna de luna inregistram record la volumul exporturilor. Somajul, dupa o crestere constanta pana in martie 2010, si-a reluat descresterea semnificativa astfel incat acum ne apropiem din nou de nivelul inregistrat inainte de declansarea crizei economice.

Per ansamblul economiei publice trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Consumul public isi consuma inca tendinta usoara de contractie, nu ne mai permitem sa cumparam nici in acest an echipamente, masini, pixuri si alte cele de care ne putem lipsi. Ratiunea este ceea care va prima in tot ce inseamna consum guvernamental, dar consumul privat isi reia usor cresterea in anul 2011", a mai precizat aceasta.

Pe de alta parte, Ionut Dumitru precizeaza ca masurile de ajustare adoptate in sectorul bugetar au pozitionat Romania pe o traietorie de consolidare fiscala care inca nu s-a incheiat, iar reversarea acestora nu va face decat sa plaseze din nou Romania pe o traiectorie nesustenabila.

Referitor la riscurile care "pandesc" Romania, Vass spune ca tara noastra este pregatita sa faca fata unor turbulente economice internationale masive.

"Teoretic, Romania ar fi putut iesi mai repede din recesiune, practic a fi fost imposbil"

"S-a facut tot ceea ce se poate pentru a consolida fiscal si financiar economia romaneasca, apoi s-a facut totul pentru a relua cresterea economica si nu s-a neglijat cresterea potentialului de dezvoltare economica a Romaniei pe termen lung.

Principala capcana pe care o avem acum de  a o gestiona intrarea intr-o perioada de crestere economica de nivel scazut si pe termen foarte lung.

Aceasta capcana daca vrei s-o eviti trebuie sa cresti PIB-ul potential", a mai subliniat Vass.

Cu toate ca aceasta crestere de 0,6% este mica, consilierul BNR se arata increzator intr-o dezvoltare economica durabila.

"Ca sa obtinem un academician in viata reala, se naste intai un copil care nu are nici o putere. Daca nu s-ar fi nascut copilul, academicianul nu ar fi existat. Speram in mai bine. Intr-adevar se putea iesi mai repede din recesiune, dar nevoile ne-au adus aici. Cu toate ca masurile de ajustare au prelungit recesiunea, ele nu puteau fi evitate", crede Vasilescu.

#recesiune, #crestere economica, #criza economica, #criza, #PIB Romania, # crestere PIB, # venituri, #salarii, #mediu privat, #consilier BNR, #adrian vasilescu, #andreea paul vass, #ionut dumitru , #stiri Andreea Paul Vass