Angela Merkel pierde capital politic: Va demisiona cancelarul german pana in alegerile din 2017?

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 08:10
5773 citiri
Angela Merkel pierde capital politic: Va demisiona cancelarul german pana in alegerile din 2017?
Foto: Flickr/Christliches Medienmagazin pro

CDU, formatiunea politica a Angelei Merkel, a inregistrat o noua infrangere usturatoare in cadrul alegerilor statale din landul Mecklenburg-West Pomerania, iesind pe locul al treilea, in spatele unei formatiuni nationaliste cu un mesaj anti-imigranti.

Tema imigrantilor intrati anul trecut in Germania este cea care zdruncina serios pozitia Angelei Merkel in fruntea guvernului, iar analistii nu exclud ca liderul de la Berlin sa paraseasca scaunul de cancelar in urma unei demisii fulger, anunta CNBC.

"Rezultatul a fost o lovitura data personal Angelei Merkel, iar intrebarea care se pune este daca aceasta va mai conduce partidul in alegerile generale de anul viitor", explica Alastair Newton, cofondator si director al Alavan Business Advisory.

Pana acum, Merkel nu a anuntat intentia ei de a obtine un nou mandat in fruntea guvernului de la Berlin dupa alegerile generale de anul viitor, dar vulnerabilitatea reprezentata de problema migrantilor ridica si intrebarea daca partidul nu va decide sa o inlocuiasca pentru a nu trece printr-un esec si mai dureros, considera Newton.

Alegerile din Mecklenburg-West Pomerania au fost castigate de Partidul Social-Democrat din Germania, cu 30% din voturi, dar, in mod surprinzator, locul secund a fost ocupat de miscarea nationalista Alternativa pentru Germania, cu 21%, la 2 procente in fata Uniunii Crestin Democrate (CDU).

Este cel mai dezastruos rezultat obtinut de CDU in landul nordic de unde se trage si Angela Merkel.

Chiar daca din punct de vedere al imaginii la nivel international, Merkel a primit aplauze la scena deschisa pentru politica "portilor deschise", in Germania, sosirea celor peste 1 milion de imigranti, in mare parte refugiati sirieni, a iscat controverse adanci in plan politic si social.

Carsten Brezski, economist sef al ING-DiBa, vede in rezultatul votului un gest simbolic, landul Mecklenburg-West Pomerania fiind reprezentativ si pentru miscarile nationaliste de dreapta, care au avut reprezentanti in parlamentul regional timp de 10 ani.

Aceasta si din cauza ca nivelul somajului in randul tinerilor este cel mai ridicat din tara, iar gradul de saracie te poate face sa crezi ca ai nimerit undeva in Europa de Est.

"Rezultatul nu este in masura sa schimbe pozitia cancelarului fata de politica de integrare a refugiatilor sau asupra politicii economice, dar atmosfera din arcul guvernamental si din partidul condus de Angela Merkel a devenit tot mai apasatoare", constata Brezski.

Un alt test important se va da in cadrul alegerilor din 18 septembrie din landul berlinez, unde, desi acesta nu este un fief al crestin-democratilor, o noua infrangere va fi in masura sa ii dea mari batai de cap cancelarului Angela Merkel.

"Sa vedem ce se va intampla la alegerile din Berlin inainte sa o stergem pe Angela Merkel de pe scena politica", a conchis Alastair Newton.

O pozitie circumspecta asupra situatiei are si Carsten Nickel, director adjunct al firmei de analiza de risc Teneo Intelligence.

"In capitala Germaniei, forta de care dispune Alternativa pentru Germania poate forta iesirea CDU de la coalitia de guvernare formata cu social-democratii. In toamna, munca Angelei Merkel ar putea consta in a reconcilia structurile de baza ale partidului cu propria sa politica", anunta Carsten Nickel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angela merkel, #alegeri regionale Germania, #risc politic Germania, #nationalism german, #criza refugiatilor , #Cancelarul Germaniei