Angela Merkel: Reglementarile agentiilor de rating, prea rigide

Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 14:50
1287 citiri
Angela Merkel: Reglementarile agentiilor de rating, prea rigide
Cancelarul german Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca reglementarile care obliga unii investitori institutionali sa cumpere numai titluri cu rating AAA sunt prea rigide, dupa ce unul dintre liderii coalitiei de guvernare a sugerat ca agentiile de rating sunt prea importante.

Parlamentarul german Michael Meister, unul dintre liderii coalitiei CDU care sustine cancelaria condusa de Angela Merkel, vrea modificarea legislatiei astfel incat agentiile de rating sa nu mai fie atat de importante pentru investitorii institutionali.

La o zi dupa ce Standard & Poor's (S&P) a coborat ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv Austria si Franta, vicepresedintele grupului parlamentar CDU din parlament a afirmat ca institutiile ar trebui sa-si poata efectuat propriile evaluari privind riscul si sa ia decizii independente de opiniile agentiilor de rating din SUA.

In Germania si in alte tari dezvoltate, legea obliga unele fonduri de pensii si alte tipuri de investitori institutionali sa investeasca numai in titluri cu rating maxim AAA.

Meister a afirmat ca pierderea ratingului maxim de catre Austria si Franta ar putea afecta anumiti investitori si a criticat decizia S&P, notand ca retrogradarea Frantei a venit intr-o perioada cand guvernul de la Paris implementeaza mai multe reforme.

Merkel a aratat ulterior ca sprijina propunerea lui Meister, afirmand ca reglementarile care impiedica in mod automat unii investitori sa cumpere anumite obligatiuni de stat sunt prea rigide.

"Reglementarile sunt foarte, foarte stricte si conduc la anumite efecte puternice. Cred ca ar fi util sa analizam situatia si sa vedem daca este necesar sa modificam legislatia", a afirmat cancelarul german.

#Merkel retrogradare Franta, #agentii rating Merkel , #Cancelarul Germaniei