Merkel a gasit solutia minune: statele pot renunta la euro, dar raman in UE

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 18:42
1984 citiri
Merkel a gasit solutia minune: statele pot renunta la euro, dar raman in UE

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Crestin Democrata, a adoptat o rezolutie prin care cere modificarea tratatelor europene, in asa fel incat statele din zona euro sa se poata retrage din uniunea monetara, fara sa renunte si la statutul de membru al Uniunii Europene (UE).

Votul de marti, desi simbolic, ar putea declansa discutiile referitoare la cum poate fi abordata situatia unor state precum Grecia care ar putea face fata mai bine crizelor prin care trec daca renunta la euro, scrie The Wall Street Journal.

De asemenea, votul arata importanta provocarilor pe care cancelarul german, Angela Merkel, trebuie sa le treaca pentru a pastra loialitatea partidului fata de politicile sale legate de problemele europene, in contextul in care evolutia crizei datoriilor din zona euro inspaimanta tot mai tare populatia.

Criticii zonei euro au cerut o rezolutie prin care sa poata fi permisa excluderea unui stat din uniunea monetara. Cancelarul german a respins, initial, propunerea si asa s-a ajuns la un compromise.

Intr-un discurs tinut de Merkel in urma cu doua zile, ea sustinea angajamentul Germaniei in combaterea efectelor crizei si indemna la precautie si la intensificarea eforturilor pentru a face fata "acestor vremuri incerte".

In plus, in opinia lui Merkel, criza datoriilor din zona euro poate fi privita ca pe "o oportunitate pentru generatia ei, care poate duce proiectul European la un alt nivel".

Cancelarul a declarat, luni, ca Europa trebuie sa aiba curajul de a schimba tratatul European si sa aprobe sanctiuni dure, pentru cei care incala regulile uniunii monetare.

Problema spinoasa a retragerii voluntare din zona euro a fost pusa recent, cand Grecia a anuntat ca vrea sa organizeze un referendum pentru salvarea din zona euro.

Atunci, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si cancelarul german au sustinut ca singura modalitate prin care Grecia sa paraseasca zona euro este sa anuleze aderarea la Uniunea Europeana.

In schimb, mai multi membri ai partidului din care face parte Merkel au inceput sa colecteze "sprijin politic" pentru a forta adoptarea unei rezolutii prin care statele aflate in aceeasi situatie cu Grecia sa se poata retrage, dar fara sa afecteze integritatea zonei.

#Angela Merkel zona euro, #Angela Merkel criza Europa, #Angela Merkel uniune monetara , #Cancelarul Germaniei