Merkel cere modificarea tratatelor zonei euro

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 08:41
1181 citiri
Merkel cere modificarea tratatelor zonei euro

Cancelarul german Angela Merkel a cerut din nou modificarea tratatelor privind zona euro, pentru ca statele membre sa poata fi impiedicate sa aiba deficite fiscale mari.

Intr-un interviu pentru DPA, ea a respins si apelurile pentru organizarea unui referendum in Germania privind extinderea pachetelor de salvare ale Zonei euro, criticate de multi alegatori germani.

"In zona euro, responsabilitatea totala asupra bugetelor nationale exista in continuare, fara ca vreo institutie europeana sa aiba vreun mijloc real de interventie. Aceasta este o structura unica, bazata pe respectarea regulilor de catre fiecare din principiu", a adaugat ea. "Din moment ce acest lucru pur si simplu nu poate fi obtinut in tari democratice, deoarece Parlamentele sunt autonome, sunt convinsa ca avem nevoie de o schimbare a tratatelor", a subliniat Merkel.

"Daca acordurile mutuale din Pactul pentru Stabilitate si Crestere nu sunt respectate, trebuie sa exista o putere de interventie asupra bugetului national de catre o institutie europeana. In caz contrar, nu va functiona bine pe masura ce trece timpul", a avertizat cancelarul.

Ea a precizat ca a examinat posibilitatea de a introduce "monitorizarea europeana obligatorie a bugetelor, inclusiv dreptul Comisiei si statelor membre de a da in judecata la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca fiecare este afectat de fiecare buget".

Seful guvernului german a respins un apel lansat saptamana trecuta de secretarul general al partidului CSU, din coalitia de guvernare, pentru convocarea unui referendum privind pachetele de salvare din zona euro.

"Consider ca sistemul nostru democratic, asa cum este in prezent, a oferit si continua sa ofere Germaniei o mare stabilitate interna", a subliniat Merkel.

#angela merkel, #modificare tratate zona euro, #deficit fiscal , #Cancelarul Germaniei