Merkel-Erdogan, dragoste subita pe bani europeni. Cat va costa intelegerea Europei cu Turcia

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 14:50
3955 citiri
Merkel-Erdogan, dragoste subita pe bani europeni. Cat va costa intelegerea Europei cu Turcia
Foto: Bundesregierung

Pe 18 octombrie, Angela Merkel s-a aflat la Ankara intr-o vizita oficiala care pica exact cu doua saptamani inaintea alegerilor anticipate din Turcia.

Prezenta cancelarului german in capitala Turciei are mai putin de a face cu politica interna a acestei tari, si mai mult cu criza refugiatilor care ameninta sa destabilizeze Europa occidentala, sunt de parere analistii Hurriyet Daily News.

Un ajutor costisitor

De obicei, liderii occidentali se feresc sa se efectueze vizite oficiale in strainatate in perioada campaniei electorale, dar in acest caz se pare ca Merkel a trebuit sa isi calce pe inima pentru a-l vizita pe presedintele Recep Erdogan.

Cancelarul Germaniei este cel mai puternic oponent al accederii Turciei in UE si nu se arata un mare fan al presedintelui Erdogan sau al premierului Davutoglu, dar de aceasta data UE are nevoie de ajutorul Turciei in stavilirea valului de refugiati.

Inca dinainte de sedinta Comisiei Europene, Merkel a anuntat ca Europa are nevoie de Turcia in rezolvarea crizei refugiatilor, dar ca "nu intentionam sa legam aceasta discutie de accederea Turciei in UE".

Practic oferta Angelei Merkel pentru turci se rezuma la "pastrati refugiatii in taberele din Turcia si noi vom plati pentru intretinerea lor".

Turcia este gazda unei populatii de 2,2 milioane de refugiati fugiti din calea razboiului civil din Siria.

Estimarile oficialilor de la Ankara arata ca, in perioada urmatoare, din cauza implicarii Rusiei in conflictul din tara vecina, un nou val de aproximativ 1,5 milioane de refugiati ar putea sa intre in tara.

Multi dintre refugiatii de razboi ajunsi in Turcia au luat cu asalt granitele cu Grecia si Bulgaria in incercarea de a-si croi drum pana in inima Europei.

Agentia europeana Frontex estimeaza ca in primele luni ale acestui an, 710.000 de refugiati au patruns in Uniunea Europeana, pana la sfarsitul anului cifra urmand sa atinga 1 milion de persoane.

In vara, guvernul german a anuntat ca va acorda azil pentru 800.000 de refugiati, alti 120.000 de imigranti fiind redistribuiti intre tarile membre.

S-a inrait "mama Merkel"?

Gestul de acum al Angelei Merkel pare contrar politicii de deschidere manifestat pana acum de cancelarul german, pentru care refugiatii sirieni, irakieni, afgani sau din Eritreea ajungi in Germania au si botezat-o "mama Merkel".

In spate insa, liderul politic de la Berlin are de infruntat o presiune din ce in ce mai mare a opinie publice din tara sa.

Nemtii nu au memoria atat de scurta pe cat credea Merkel si inca nu au iertat intru totul aventura fiscala in care s-a lansat cancelarul in momentele culminante ale crizei datoriilor din Grecia sau decizia de a impune taxe suplimentare populatiei in programul de inchidere fortata a centralelor nucleare din tara.

Chiar daca au inghitit cu chiu cu vai hapul amar al primirii a 800.000 de azilanti straini in tara si decizia de a investi aproximativ 10 miliarde de euro in ei in cursul anului viitor, germanii nu vor mai tolera o noua revarsare de refugiati in tara in viitorul apropiat.

Sentimentul nu se regaseste doar in randul populatiei germane, ci si in restul Europei, unde liderii politici au acuzat-o pe Angela Merkel de inconstienta in momentul in care a anuntat planul de a prelua 800.000 de refugiati.

Unii dintre acestia au ajuns sa isi baricadeze frontierele cu garduri de sarma ghimpata, cazul lui Viktor Orban in Ungaria, in vreme ce altii fosti aliati sustin ca Merkel este manata din spate de orgolii personale vizand o candidatura la Premiul Nobel pentru Pace.

Asa ca, din punct de vedere politic, cariera Angelei Merkel depinde destul de mult de compromisul pe care va trebui sa il realizeze in Turcia. Iar la Ankara, presedintele Erdogan are si el un set de planuri proprii.

Visul lui Erdogan

Intr-o astfel de chestiune presanta pentru Europa, Erdogan este posibil sa negocieze mai la sange decat un client intrat in bazarul din Istanbul.

Liderul de la Ankara are nevoie de atuuri de moment pentru a face fata crizei politice din tara si a obtine un rezultat bun in alegerile anticipate din 1 noiembrie.

Principalul subiect de discutie va fi, cel mai probabil, eliminarea regimului de vize pentru cetatenii turci care intra in Europa. Este un avanaj pe care Erdogan si aliatii sai politici l-ar putea specula la maxim in cursul urmatoarelor saptamani.

Chiar daca nu pare un capat de tara, chestiunea ramane una delicata, in conditiile in care, in ultimele 4 luni, Ankara este zguduita lunar de cate un atentat terorist cu victime.

Desi aceste incidente violente sunt de natura domestica, reflectand un conflict cronicizat intre puterea politica din Turcia si minoritatea kurda, o alianta a liderilor europeni cu Ankara ar putea fi privita cu ochi rai de catre extremistii PKK.

Pe de alta parte, multi analisti politici din Turcia spera ca in discutii sa apara si subiectul integrarii tarii in Uniunea Europeana.

Pare prea putin probabil, in conditiile in care granita turco-siriana este un fel de teritoriu al nimanui, iar Ankara se aflata angajata intr-un conflict deschis cu gruparile rebele kurde din Siria, fiind in acelasi timp expusa la riscul infiltrarii teroristilor din Statul Islamic.

Aceste doua lucruri fiind oarecum lamurite, cel mai probabil, liderii de la Ankara se vor multumi cu o negociere cat mai buna a pretului platit de Europa pentru refugiatii gazduiti in Turcia.

Cat ar putea sa ne coste?

Desi problema limitarii exodului refugiatilor din Turcia catre granitele UE a fost abordata inca de acum doua saptamani in discutiile purtate de Recep Erdogan cu liderii europeni nimeni nu a avansat un pret pentru aceasta operatiune.

Costurile ar putea sa fie calculate dupa cele care au stat la baza redistribuirii refugiatilor in Europa.

In acest caz, statele membre care nu vor sa primeasca refugiati pe teritoriul lor ar trebui sa plateasca cate 6.500 de euro de persoana respinsa.

Calculata exclusiv in bani, suma ar putea sa se dovedeasca impovaratoare pentru o Europa care inca se mai clatina pe picioare dupa criza economica globala si criza datoriilor care a lovit zona euro.

Cum insa economia Turciei este intr-un declin accentuat, nu este exclus ca Bruxellesul sa gaseasca si alte argumente care ar putea satisface cat de cat orgoliul turcilor.

In caz contrar, tarile europene ar putea plati la comun o factura uriasa fara ca sa aiba macar siguranta ca Ankara isi va respecta cuvantul de a tine refugiatii de partea ei a frontierei.

#criza refugiati Europa, #costruri refugiati, #angela merkel, #negocieri Turcia UE, #tabere refugiati , #Cancelarul Germaniei