Merkel: Germania este un exemplu pentru zona euro

Luni, 10 Iunie 2013, ora 11:28
1233 citiri
Merkel: Germania este un exemplu pentru zona euro

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca tarile din zona euro ar trebui sa urmeze exemplul Germaniei in ceea ce priveste restrangerea bugetului si restructurarea pietei muncii pentru revenirea la crestere si preintampinarea unei noi crize, relateaza, din Berlin, Vesti-24.

Pe fondul efortului liderilor europeni de a face fata din rasputeri somajului in crestere si recesiunii economice, Merkel a laudat masurile luate de tara sa si a spus ca toate cele 17 state din zona euro ar trebui sa respecte reteta de disciplina fiscala germana si de sporire a competitivitatii.

"Este in interesul Germaniei de a face totul pentru ca reformele structurale si disciplina fiscala sa fie aplicate si in alte tari", a afirmat Angela Merkel, care intentioneaza sa candideze pentru un al treilea mandat de cancelar in alegerile prevazute sa se desfasoare la 22 septembrie.

In prezent, liderii tarilor din UE se pregatesc pentru un summit programat sa aiba loc la 27 iunie. Presedintele francez Francois Hollande a apreciat ca faza acuta a crizei a trecut, iar obiectivul primordial din acest moment este asigurarea cresterii economice si ocuparea locurilor de munca.

"Europa a devenit mai stabila, dar acum ar trebui sa fie mult mai axata pe crestere", a subliniat liderul de la Elysee intr-o conferinta de presa duminica la Tokyo.

Ministrii de finante si ai muncii din Franta, Spania, Germania si Italia urmeaza sa aiba o reuniune la 14 iunie la Roma pentru a elabora un plan de reducere a somajului in randul tinerilor, care in prezent a ajuns la 24%.

Seful Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a estimat saptamana trecuta ca economia zonei euro ar putea sa revina la crestere catre sfarsitul anului in curs, dar aceasta perspectiva este umbrita de ingrijorarea in legatura cu datoria Greciei, remarca analistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie germania, #criza zona euro, #crestere economica Europa, #austeritate UE, #piata muncii Uniunea Europeana , #Cancelarul Germaniei