Merkel: Oferta unui acord de asociere UE-Ucraina este valabila in continuare

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:17
1131 citiri
Merkel: Oferta unui acord de asociere UE-Ucraina este valabila in continuare
Cancelarul german Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat miercuri regretul fata de decizia ucraineana de a nu semna un acord de asociere cu UE, oferind asigurari ca oferta este "in continuare pe masa".

"Regret decizia presedintelui (n.re. ucrainean Viktor) Ianukovici de a nu semna sau cel putin de a nu semna pentru moment" acordul de asociere intre Ucraina si UE, insa "oferta ramane in continuare pe masa", a spus Merkel intr-un discurs sustinut in fata deputatilor germani, inaintea sedintei unui Consiliu European la sfarsitul saptamanii.

Cancelarul a anuntat totodata ca UE va "studia si privi atent" acordurile economice cu Rusia, semnate marti la Moscova de catre presedintele ucrainean.

Rusia s-a angajat sa investeasca suma de 15 miliarde de dolari in obligatiuni ale Guvernului ucrainean si sa scada cu o treime pretul gazelor naturale pe care i le vinde.

Insa Merkel a indemnat din nou la o iesire dintr-o situatie "in care fiecare decizie adoptata de o tara situata intre UE si Rusia este interpretata in mod sistematic ca o decizie in favoarea unuia sau altuia".

Merkel incurajeaza protestele proeuropene din Ucraina

In ceea ce priveste manifestatiile proeuropene ale opozitiei impotriva lui Ianukovici, la Kiev, Merkel a indemnat Ucraina sa "garanteze conditii rezonabile (in vederea exercitarii) dreptului de a manifesta".

Noul ministru german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat marti ca ajutorul propus de catre UE Ucrainei in schimbul unei apropieri de Europa a fost insuficient.

"Am inaintat o propunere de ajutorare financiara si economica departe de ceea ce este necesar pentru salvarea Ucrainei de la faliment si asocierii ei economice pe termen lung la Europa", a declarat Steinmeier.

Merkel si Steinmeier vor efectua miercuri dupa-amiaza o vizita la Paris, unde vor participa la o cina de lucru cu presedintele francez François Hollande, cu scopul de a pregati summitul european care se va desfasura joi si vineri la Bruxelles, unde probleme referitoare la extindere vor ocupa un loc important, alaturi de proiectul unei uniuni bancare si Apararii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste Ucraina, #ajutor financiar Ucraina, #acord asociere , #Cancelarul Germaniei