Merkel: Planul de salvare al zonei euro, un proces intins pe mai multi ani

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 16:11
1235 citiri
Merkel: Planul de salvare al zonei euro, un proces intins pe mai multi ani

Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri principiul unei solutionarii rapide pentru criza financiara europeana, explicandu-le parlamentarilor din Bundestag ca modificarea tratatelor Uniunii Europene si o uniune fiscala mai stricta reprezinta singura cale de progres - un proces ce ar putea dura insa mai multi ani.

Potrivit Associated Press, Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy pledeaza pentru o reorganizare a reglementarilor existente in prezent in cadrul UE, in vederea asigurarii unei stabilitati pe termen lung pentru zona euro si a recastigarii increderii pietelor ingrijorate de desfasurarea de evenimente, pe plan financiar, de pe Batranul Continent.

Dezvaluind in fata alesilor din camera inferioara detalii ale planului de bataie cu care va merge la summitul de la 9 decembrie de la Bruxelles, Merkel a insistat ca cele 17 natiuni care folosesc moneda euro trebuie sa consolideze institutiile Uniunii Europene si reglementarile financiare ce guverneaza zona euro. Ea a vorbit despre o supervizare mai stransa a bugetelor nationale, insotita de norme legale care sa permita o mai buna aplicare a regulilor privind cheltuielile.

"Guvernul german a facut clar faptul ca criza europeana nu va fi solutionata dintr-o data", a spus ea. "Este vorba despre un proces, iar acest proces va dura mai multi ani". Pentru a merge inainte, "trebuie sa eliminam deficientele din uniunea fiscala si monetara". "Pentru a recastiga increderea, trebuie sa facem mai multe. Unde avem in prezent acorduri, trebuie sa avem in viitor legi cu caracter constrangator", a explicat sefa executivului german.

Actualele reguli de buget ale zonei euro au fost incalcate de aproximativ 60 de ori in ultimul deceniu de un numar de state - inclusiv de Germania - insa nicio tara nu a fost pedepsita serios, noteaza AP. "Trebuie sa castigam inapoi increderea care a avut de suferit de 60 de ori", a subliniat Merkel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salvare zona euro, #salvare euro, #Angela Merkel criza economica, #Angela Merkel solutie criza , #Cancelarul Germaniei