Merkel pune paie pe foc inainte de summitul G20. E nemultumita de politica lui Trump

Joi, 06 Iulie 2017, ora 06:46
6982 citiri
Merkel pune paie pe foc inainte de summitul G20. E nemultumita de politica lui Trump
Foto: Wikimedia

Cancelarul german Angela Merkel a lansat critici dure la adresa administratiei americane cu doar 2 zile inaintea summitului G20 de la Hamburg.

Politica izolationista a Americii si denuntarea unor acorduri comerciale de catre SUA o fac pe Merkel sa priveasca cu neincredere la modul in care Donald Trump se raporteaza la conceptul de globalizare, remarca CNN Money.

Intr-un interviu pentru Die Zeit, Merkel a tinut sa precizeze ca noua viziune a Washingtonului i se pare deplasata.

"In vreme ce noi privim globalizarea ca pe un proces de pe urma caruia poate beneficia oricine, administratia americana nu il priveste din perspectiva castigurilor comune, ci ca pe o relatie cu parteneri care au de castigat si altii care pierd", a precizat Angela Merkel.

Trump a reclamat in mai multe randuri deficitul comercial inregistrat in raporturile cu state precum China, Germania sau Mexic, mentionand ca acest lucru ameninta dominatia economica a SUA.

"Noi nu vrem ca doar unii sa profite de pe urma avantajelor economice. Toata lumea este invitata", a tinut sa puncteze Mekel.

Relatiile dintre SUA si Germania s-au deteriorat dupa instalarea noului presedinte american la Casa Alba, o intalnire fata in fata din luna martie scotand si mai mult in evidenta diferentele de opinie dintre cei doi lideri.

De atunci, Trump a lansat o serie de critici legate de implicarea Germaniei in finantarea operatiunilor NATO sau pe tema avantajelor obtinute de Berlin in relatiile economice cu Statele Unite.

Retragerea SUA din cadrul acordului climatic de la Paris nu a facut decat sa tensioneze si mai mult relatiile dintre Trump si Merkel, cancelarul german accentuand criticile aduse noii politici implementate de Washington.

"Se inseala amarnic cine crede ca poate rezolva problemele acestei lumi printr-o politica de izolationism si protectionism", a precizat Merkel, in cadrul unui discurs tinut in Bundestag saptamana trecuta.

#angela merkel, #donald trump, #relatii comerciale SUA, #summit g20 , #Cancelarul Germaniei