Merkel recastiga alegerile din Germania, dar fara majoritate absoluta in Parlament

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 08:30
1441 citiri
Merkel recastiga alegerile din Germania, dar fara majoritate absoluta in Parlament

Cancelarul Angela Merkel a castigat triumfator alegerile legislative germane de duminica dupa ce partidul ei conservator (CDU/CSU) a obtinut 41,5% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale provizorii, informeaza AFP.

Aliatul sau liberal (FDP) este inlaturat din Bundestag pentru prima data in istoria RFG nereusind sa atinga pragul de 5% din voturi (4,8%), iar partidul social-democrat SPD, cu care dna Merkel ar trebui in mod logic sa discute despre o "mare coalitie", a obtinut 25,7% din voturi.

Verzii coboara sensibil la 8,3% (-2,3 puncte), in timp ce stanga radicala Die Linke obtine 8,6% /-3,3 puncte/.

O noua miscare anti-euro, Alternative fur Deutschland (AFD), creata in primavara, a atins 4,7%, mai putin de cele 5% necesare pentru a fi reprezentata in camera inferioara a parlamentului.

Prezenta la vot a fost de 71,5%, putin mai buna decat cea de 70,8% in 2009.

Ce comenteaza mass-media germana

Triumful cancelarului Angela Merkel la alegerile legislative se etala in mass-media online din Germania, ramanand insa prudente duminica, in jurul orei 22.00 GMT, asupra potentialei sale coalitii viitoare, noteaza AFP.

"Merkel mai puternica decat oricand", declara tabloidul Bild in editia online, in timp ce se intreba: "devine ea la fel de puternica precum Helmut Kohl?".

La fel ca ceilalti doi cancelari conservatori, Konrad Adenauer si Helmut Kohl, Angela Merkel este singura care a reusit sa obtina trei mandate la conducerea Germaniei.

"Invingatorul este un cuvant masculin, Angela Merkel a inventat versiunea feminina", saluta cotidianul de centru-stanga bavarez Suddeutsche Zeitung, care sublinia ca partidul CDU al cancelarului chiar a flirtat cu majoritatea absoluta in Bundestag, camera inferioara parlamentului german.

Un rezultat pe care numai Adenauer a reusit sa il ofere conservatorilor, dar care duminica noapte era incert. Prin urmare, dna Merkel ar putea fi obligata sa formeze o coalitie, cel mai probabil cu social-democratii SPD.

"A fost in 1957: varful puterii lui Adenauer. 2013: este varful puterii lui Merkel. Cu aceste alegeri, domnia sa guvernamentala, ceea ce se intampla acum, incepe o noua era: merkelismul", scrie ziarul.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, cotidianul mediilor de afaceri, a salutat la randul sau strategia de campanie a conservatorilor. "CDU si CSU (ramura bavareza) nu s-au sprijinit pe un program in aceasta campanie, ci pe o persoana: cancelarul. Calculul a fost exact", sublinia titlul, adaugand: "de la ultimele legislative, ea a castigat atat de mult credit incat iese castigatoarea clara a acestor alegeri".

Tabloidul Berliner Zeitung titra: "Merkel in paradisul celor 42%. Alegatorii au acordat cancelarului o victorie uimitoare" si cotidianul economic Handelsblatt rezuma seara cu "Ce nebunie", subliniind succesul cancelarului dar si esecul partidului liberal FDP, partenerul lui Merkel in coalitia ce isi incheie mandatul si care, pentru prima data in istoria RFG, nu va mai fi reprezentat in Bundestag.

Ziarul acorda asemenea atentie partidului anti-euro Alternative fur Deutschland, care a obtinut 4,8% din voturi in jurul orei 22.00 GMT, la doar opt luni de la crearea sa.

"Invinsi cei de la FDP, primele lacrimi au inceput sa curga si membrii plecau, Alternative fur Deutschland inca spera cele 5% (necesare pentru a obtine deputati). Uniunea (CDU/CSU) era deja beata de fericire", comenta Handelsblatt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Merkel castiga alegerile, #alegeri germania, #victorie Merkel Germania, #Parlament Germania , #Cancelarul Germaniei