Merkel se opune unei extinderi a prerogativelor Comisiei Europene

Luni, 03 Iunie 2013, ora 10:40
1056 citiri
Merkel se opune unei extinderi a prerogativelor Comisiei Europene

Cancelarul german Angela Merkel se declara impotriva unei Comisii Europene (CE) cu competente extinse si reclama, din contra, o consolidare a coordonarii politicilor statelor membre ale Uniunii Europene (UE), intr-un interviu pentru editia de luni a saptamanalul Der Spiegel.

"Nu vad, imediat, necesitatea unui transfer, in anii urmatori, a unor prerogative suplimentare catre Comisia de la Bruxelles", a declarat Merkel pentru revista.

Cancelarul afirma, din contra, ca apara impreuna cu presedintele francez François Hollande ideea unei mai bune coordonari intre statele membre UE in domeniul economic, relateaza AFP.

"François Hollande si cu mine suntem mult mai favorabili unei mai bune coordonari in domeniile politice care au un rol decisiv in consolidarea competitivitatii noastre", a declarat cancelarul.

"Credem, spre exemplu, in politicile de creare de locuri de munca si privind pensiile, dar si in politicle fiscale si sociale", a precizat ea.

Merkel considera totodata coordonarea economica intre statele membre UE "prea slaba". "Coordonarea politicii economice in Europa este mult prea slaba. Este necesar ca aceasta sa fie consolidata", a apreciat ea.

In opinia cancelarului german, acest lucru nu inseamna ca este necesara transferarea "mai multor competente Bruxelles-ului".

Merkel si Hollande s-au intalnit joi la Paris, unde si-au afisat vointa comuna de a consolida competitivitatea si cresterea in Europa.

Ei s-au pronuntat pentru consolidarea Eurogrupului si pentru masuri de stimulare a crearii de locuri de munca, cu o luna inainte de viitorul Consiliu european.

Merkel se declara "rezervata", pe de alta parte, fata de ideea alegerii presedintelui Comisiei Europene prin vot universal direct.

"Un presedinte al Comisiei care va fi ales in mod direct de popor ar trebui sa primeasca alte puteri fata de cazul prezent", a avertizat cancelarul.

#Merkel prerogative Comisia Europeana, #competente extinse Comisia Europeana, #puteri Comisia Europeana , #Cancelarul Germaniei