Merkel si Hollande dau un ultimatum Greciei pentru a iesi din impas

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 14:13
2160 citiri
Merkel si Hollande dau un ultimatum Greciei pentru a iesi din impas
Foto: City AM

Angela Merkel si Francois Hollande si-au unit vocile pentru a cere guvernului de la Atena sa rezolve negocierile cu creditorii pana la finalul acestei luni.

Cei doi lideri europeni s-au intalnit la Berlin pentru a discuta mai multe subiecte de actualitate, criza din Grecia fiind unul dintre acestea.

In opinia lor, summit-ul de la Riga, din cursul acestei saptamani, reprezinta ocazia perfecta pentru greci si creditori de a iesi din impas, arata Bloomberg.

Termen limita

"Speram ca dupa aceasta reuniune sa se intrevada progrese decisive, mai ales in cadrul grupului de discutii in format Bruxelles", a spus Angela Merkel.

"Este in interesul tuturor ca Grecia sa ramana in zona euro, prin urmare este in interesul tuturor sa avem un acord de durata", a completat Francois Hollande.

Pozitia adoptata de cei doi lideri europeni pune presiune pe premierul Alexis Tsipras sa ajunga rapid la o intelegere cu creditorii din zona euro.

Negocierile dintre cele doua parti sunt in impas de aproape patru luni, grecii refuzand sa aplice alte reforme drastice in sistemul de pensii si pe piata muncii, dupa cum le solicita partenerii europeni.

Termenul limita de 31 mai a fost folosit si de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dupa ce restul politicienilor europeni au inceput sa se coalizeze impotriva indeciziei de care dau dovada elenii.

FMI, pozitie prudenta

De la Atena, premierul Tsipras si ministrul de Finante Yanis Varoufakis sustin la randul lor ca negocierile se afla pe ultima suta de metri dar, in ciuda acestor asigurari, impasul continua.

O pozitie ceva mai prudenta a adaoptat-o directorul FMI, Christine Lagarde care tinde sa caracterizeze situatia actuala dintre oficialii eleni si creditorii internationali ca una "dificila".

Summit-ul de la Riga va incepe joi, iar atat Francois Hollande, cat si Angela Merkel par decisi sa il convoace la discutii in particular pe prim-ministrul Greciei.

"Discutiile vor trebui accelerate. Nu se poate spune ca se desfasoara intr-un ritm rapid", a concluzionat Merkell.

Grecia trebuie sa plateasca pe 5 iunie o transa de 1,5 miliarde euro catre FMI, majoritatea analistilor, ca si guvernantii greci, considerand aceasta o misiune imposibila in situatia financiara actuala a tarii.

#negocieri Grecia creditori europeni, #summit european Riga, #discutii Merkel Tsipras , #Cancelarul Germaniei