Merkel: Succesul summitului UE depinde de votul Parlamentului german

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 20:00
963 citiri
Merkel: Succesul summitului UE depinde de votul Parlamentului german
Angela Merkel / SURSA: Wikipedia

Sansele de a gasi o rezolvare la criza din zona euro, la summitul de miercuri, sunt mici, daca parlamentarii germani nu vor semna un acord in prealabil, a avertizat un purtator de cuvant al cancelarului german Angela Merkel.

Steffen Seibert a explicat ca Merkel vrea ca Bruxelles-ul sa furnizeze Parlamentului toate datele de care nevoie, pentru a intelege cum va functiona Fondul european de stabilitate financiara (FESA).

"Obiectivul este sa transmitem documente suficiente, substantiale, comisiei bugetare, pentru a putea decide", a precizat Seibert.

Desi Comisia pentru buget a legislativului are suficienta autoritate pentru a aproba planurile in numele Parlamentului, surse crestin-democrate de la Berlin au declarat ca intreaga camera va trebui sa voteze miercuri, pentru aprobarea planului inainte de summit.

Declaratiile lui Seibert sugereaza ca Merkel vrea sa aiba sustinerea legislativului la summitul de la Bruxelles.

Politica interna germana joaca un rol din ce in ce mai mare in deliberarile UE.

Saptamana trecuta, liderii grupurilor parlamentare de la Berlin s-au plans ca Bruxelles-ul le-a trimis documentatia privind FESA in engleza, nu in germana.

Polemica aparuta a fost unul dintre motivele pentru care negocierile UE au fost blocate, iar Merkel a cerut inca un summit, la trei zile dupa cel de duminica.

Curtea Constitutionala germana a decis ca Parlamentul de la Berlin trebuie consultat pas cu pas in legatura cu fondurile de salvare UE.

Merkel urmeaza sa discute luni dupa-amiaza cu liderii opozitiei de la Berlin.

#Mekel criza mondiala, #summit UE duminica, #summit UE Germania , #Cancelarul Germaniei