Merkel: Tarile lovite de criza ar trebui sa invete de la Germania de Est

Marti, 19 Februarie 2013, ora 12:05
1193 citiri
Merkel: Tarile lovite de criza ar trebui sa invete de la Germania de Est

Tarile europene lovite de criza ar trebui sa invete din transformarile si reformele prin care a trecut Germania de Est dupa caderea Zidului Berlinului, afirma cancelarul german Angela Merkel.

Merkel este primul cancelar care provine din fosta Germanie comunista si sustine ca originea sa a invatat-o ca reformele pentru cresterea competitivitatii nu pot fi ocolite, transmite Bloomberg.

"Cand am devenit parte din Republica Federala Germania a trebuit sa implementam o serie de reforme masive pentru a ne restructura economia, de asemenea cu multe impotriviri", a declarat Merkel in cadrul unei intalniri in Mainz cu camerele de comert.

"Dar acest lucru a fost necesar pentru a crea o baza solida de companii mici si medii in noile regiuni administrative", a mai adaugat aceasta. Desi regiunile din Germania de Est au fost eligibile pentru subventii si fonduri europene, "la sfarsitul unei reforme structurale trebuie sa ramana o companie competitiva", a spus Merkel.

Cancelarul Germaniei va prezenta impreuna cu presedintele francez Francois Hollande un plan de crestere a competitivitatii pentru summitul UE din luna iunie. In plus, politicianul a amintit si de reformele din Germania promovate de Gerhard Schroeder in cadrul Agendei 2010 drept exemplu pentru Europa al nevoii de crestere a competitivitatii.

Pachetul de reforme Agenda 2010 a condus la proteste masive in Germania in 2004 impotriva coalitiei conduse de Schroeder. In anul urmator acesta a fost invins in alegeri de catre Merkel, dupa ce somajul ajunsese la 12,1%, nivelul maxim atins de germani dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#competitivitate Europa, #reforme economice Europa, #reforme economice Germania, #criza economica Europa , #Cancelarul Germaniei