Merkel vrea un mediu comercial liber, dar se loveste de politica lui Trump

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 06:49
4315 citiri
Merkel vrea un mediu comercial liber, dar se loveste de politica lui Trump
Foto: Wikimedia

Cu doar o luna inainte de summit-ul G20 de la Hamburg, cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca scopul Berlinului este sa asigure conditiile unor legaturi comerciale cat mai libere la nivel global, pregatind si o serie de discutii pe tema acordurilor comerciale cu alte economii importante.

In acelasi timp insa, Merkel se teme ca politica protectionista promovata de administratia Trump va reprezenta un obstacol in calea planurilor sale.

Germania detine presedintia G20 pentru un an, iar Merkel a anuntat deja ca vrea se demonstreze ca procesul de globalizare nu inregistreaza un declin.

"Vom face tot ce este posibil ca sa obtinem un acord largit pe aceasta tema la Hamburg. Tinand cont de pozitia noi administratii americane, nu va fi usor, dar trebuie sa facem acest efort", a explicat cancelarul german.

O tema de discutie importanta va atinge si problema productiei suplimentare de otel, cu aluzie directa la China, un jucator acuzat de concurenta neloiala in sector.

"Nu e vorba numai de comert, trebuie sa stabilim reguli si acestea sa fie corecte pentru toti", a punctat Merkel.

Masura ar putea fi vazuta ca o concesie facuta americanilor, in conditiile in care administratia Trump se pregateste sa lanseze un raport care arata ca importurile masive de otel afecteaza securitatea nationala.

De altfel, ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, i-a trimis o scrisoare secretarului american pentru Comert, Wilbur Ross, pentru a critica abordarea prea radicala a Washingtonului pe aceasta tema.

La randul ei, Merkel a revenit asupra problemei denuntarii acordului de mediu de la Paris de catre Statele Unite. "Nu cred ca va schimba argumentele aduse in favoarea acestui acord. Noi ne-am stabilit deja planurile in aceasta privinta", a spus cancelarul german.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acorduri comerciale UE, #productie otel China, #politici protectioniste SUA, #summit g20 , #Cancelarul Germaniei