Viitorul Europei se decide astazi la Minsk - vom avea pace sau razboi?

Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 10:00
4293 citiri
Viitorul Europei se decide astazi la Minsk - vom avea pace sau razboi?
Foto: Die Zeit

Minskul devine miercuri capitala negocierilor purtate de Angela Merkel, Francois Hollande si Petro Porosenko cu Vladimir Putin si separatistii pe care Rusia ii sprijina in conflictul din estul Ucrainei.

Capitala Belarusului va gazdui astazi runda de negocieri privita ca ultima sansa de pace in conflictul dintre Rusia si noua Ucraina occidentala, in spatele careia s-au ridicat amenintator marile puteri europene, dar si Statele Unite.

In functie de rezultatul discutiilor, vom avea pace sau razboi in Europa, cred cei mai multi observatori, desi solutia, in cazul in care se va ajunge la una, va fi doar un compromis de moment menit sa detensioneze relatiile dintre cele doua parti.

In clipa de fata, indiferent de ce afirma Moscova, criza din Ucraina se prezinta sub forma unui conflict intre doua state, unul care se poate transforma usor intr-un razboi regional, pentru inceput, potrivit Financial Times.

Porosenko, dispus la un compromis

Situatia se anunta a fi una tensionata, in conditiile in care Moscova neaga cu vehementa asigurarea tehnicii militare si trimiterea de trupe in tabara rebelilor separatisti din estul Ucrainei.

Pentru a putea pune bazele unor reale negocieri de pace, liderii europeni si presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, vor trebui sa-l faca pe Vladimir Putin sa recunoasca sustinerea pe care a acordat-o gruparilor separatiste din Ucraina.

"Trebuie sa gasim o solutie de compromis in interiorul granitelor Ucrainei. Trebuie sa protejam pacea si integritatea tarii.

Ma indrept catre Minsk pentru a cere de urgenta si neconditionat un acord de incetare a focului si reluarea dialogului politic", a declarat marti seara presedintele ucrainean, in timpul unei vizite in orasul Kramarotsk, din regiunea Donetk.

Discutii preliminare vizand reluarea negocierilor au inceput inca de marti seara intre liderii fortelor separatiste, reprezentanti ai guvernelor de la Moscova si Kiev si membri ai comisiei de securitate din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), acestea intinzandu-se pana in zorii zilei de miercuri.

Presa rusa s-a grabit sa anunte de dimineata ca partile au ajuns la un acord si va urma un armistitiu. Presa de la Kiev scrie ca ar fi vorba doar de scamatorie de PR menita sa dea mai multa greutate separatistilor in negocierile din "liga mare" din cursul zilei.

Firul rosu Moscova-Washington s-a incins

Casa Alba a anuntat ca presedintele Barrack Obama l-a sunat marti seara pe omologul sau rus si i-a recomandat sa profite de sansa intalnirii cu reprezentantii Frantei, Germaniei si Ucrainei pentru a ajunge la un acord de solutionare pe cale pasnica a conflictului din estul Ucrainei.

"Daca Rusia isi continua actiunea agresiva in Ucraina, inclusiv prin trimiterea de trupe, armament si prin finantarea separatistilor, costurile pe care Rusia va trebui sa le suporte in perioada urmatoare vor creste", a avertizat Barrack Obama.

Statele Unite s-au oferit chiar sa sustina cu tehnica militara fortele armate ucrainene, dar pana in prezent nu a dispus inca livrarea de armament in zona.

Moscova este sub presiunea sanctiunilor economice internationale inca din primavara anului trecut, cand a recurs la anexarea peninsulei Crimeea, sub scuza drepturilor istorice pe care Rusia le-ar avea asupra regiunii.

Pana in prezent, costurile suportate de rusi se ridica la peste 130 de miliarde de dolari cheltuiti pentru a-si pastra economia pe linia de plutire, la care se mai adauga alte cateva sute de miliarde de dolari retrasi de marile companii occidentale din tara, dupa escaladarea conflictului diplomatic dintre Kremlin, Bruxelles si Washington.

Merkel, tur de forta intr-o singura saptamana

Cancelarul german Angela Merkel a efectuat un adevarat tur de forta diplomatic in ultima saptamana, intre Moscova, Munchen si Washington, pentru a gasi o solutie de compromis la criza ucraineana.

Principalul megociator al partii europene nu-si ascunde insa dezamagirea dupa discutiile purtate cu Vladimir Putin, afirmand ca Rusiei ii va trebui un deceniu pentru a recastiga increderea aliatilor europeni.

Cei patru sefi de stat si de guvern se vor intalni in miercuri seara in capitala Belarusului, intr-o ultima incercare de a da o turnura favorabila discutiilor pe tema conflictului din estul Ucrainei.

Analistii britanici consultati de Financial Times cred ca solutia ar consta in retragerea trupelor rusesti si a tehnicii militare peste granita si initierea unei misiuni internationale de monitorizare a regiunilor Donetk si Luhansk.

Totodata, stabilitatea financiara a Ucrainei trebuie asigurata printr-un imprumut acordat de Fondul Monetar International Kievului, iar activitatea NATO in zona est-europeana si in regiunea Marii Baltice trebuie consolidata, ca un avertisment pentru Moscova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#negocieri putin merkel hollande porosenko, #negocieri minsk, #negocieri armistitiu Ucraina , #Cancelarul Germaniei