Nemtii il convoaca pe ambasadorul turc, dupa criticile Ankarei

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 14:25
1281 citiri
Nemtii il convoaca pe ambasadorul turc, dupa criticile Ankarei

Ambasadorul Turciei la Berlin a fost convocat in urma unor vii critici formulate de Ankara impotriva cancelarului german, Angela Merkel, in contextul delicatelor negocieri privind aderarea Turciei la Uniunea Europeana, a anuntat vineri Ministerul german al Afacerilor Externe.

"Astazi la pranz", ministrul de externe Guido Westerwelle "l-a convocat pe ambasadorul turc", a anuntat purtatorul sau de cuvant, Andreas Peschke, potrivit AFP.

Ministrul turc al afacerilor europene, Egemen Bagis, o avertizase pe Angela Merkel impotriva oricarei tentatii de a face din aderarea Turciei la UE o tema de politica interna germana. Daca doamna Merkel cauta material destinat politicii interne in vederea alegerilor, "acest material nu trebuie sa fie Turcia", declarase joi presei oficialul turc, referindu-se la alegerile legislative din Germania prevazute pentru 22 septembrie.

Germania a blocat joi deschiderea unui nou capitol in negocierile privind aderarea Turciei la UE, ca raspuns la reprimarea manifestatiilor din aceasta tara, a relatat agentia EFE, citand surse diplomatice.

"Sunt afirmatii care au suscitat o mare neintelegere", a spus purtatorul de cuvant.

"Pozitia noastra va fi expusa (ambasadorului turc) cu toata claritatea necesara", a subliniat acesta.

Andreas Peschke a dat asigurari ca nu exista o "legatura" intre reprimarea manifestatiilor din Turcia, condamnata de Angela Merkel, si discutiile cu UE. 'Nicio legatura directa", a adaugat el.

Tarile europene si-au intensificat in ultimele zile criticile fata de reprimarea de catre politia turca a manifestatiilor antiguvernamentale. Cancelarul Merkel considerase saptamana trecuta "mult prea dura" interventia politiei turce impotriva protestatarilor, potrivit France Presse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatii Germania Turcia, #proteste Turcia, #reactie Germania manifestatii Turcia, #aderare Turcia Uniunea Europeana , #Cancelarul Germaniei