Scandalul spionajului international: De ce au fost scoase de sub ascultare convorbirile lui Merkel

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 09:26
1688 citiri
Scandalul spionajului international: De ce au fost scoase de sub ascultare convorbirile lui Merkel

NSA a oprit interceptarea convorbirilor cancelarului german Angela Merkel si a altor oficiali dupa ce Casa Alba a aflat acest lucru dintr-un raport intern.

Presedintele Barack Obama a luat cunostinta de aceasta supraveghere electronica desfasurata de Agentia de Securitate Nationala americana din acest raport pe care l-a comandat la jumatatea anului, continua cotidianul, care citeaza oficiali americani.

Potrivit acestui raport, NSA a ascultat conversatiile telefonice a circa 35 de sefi de stat sau lideri mondiali. Casa Alba a pus capat programului de interceptare a mai multor sefi de stat si oficiali, intre care Merkel, potrivit WSJ.

Duminica, NSA a dezmintit ferm dezvaluirile din presa germana potrivit carora presedintele Obama stia din 2010 ca Merkel este interceptata.

Bild am Sonntag, editia duminicala a cotidianului Bild, citeaza surse din cadrul serviciilor secrete americane potrivit carora seful NSA, Keith Alexander, l-a informat pe Barack Obama in legatura cu o operatiune de interceptare a comunicatiilor lui Merkel in 2010, fiind posibil ca operatiunea in sine sa fi inceput in 2002.

Intr-un comunicat al AFP, NSA a dezmintit aceste informatii.

"Generalul Alexander nu a discutat cu presedintele Obama in 2010 despre o presupusa operatiune a serviciilor de informatii care ar fi implicat-o pe cancelarul Merkel si nu au discutat niciodata despre vreo operatiune care sa o implice. Informatiile din presa care sustin contrariul nu sunt adevarate" a declarat Vanee Vine, o purtatoare de cuvant a agentiei de informatii.

Editia de duminica a Frankfurter Allgemeine a declarat, la randul sau, fara a cita surse, ca Obama a asigurat-o pe Merkel la telefon ca nu este la curent cu interceptarea convorbirilor sale.

Potrivit Der Spiegel, presedintele american i-ar fi spus ca daca ar fi stiut i-ar fi pus capat imediat.

#cancelarul german angela merkel, #presedintele Obama, #conversatii Angela Merkel , #Cancelarul Germaniei