Americanii i-au spionat pe nemti cu ajutorul serviciilor secrete din Germania. Merkel stia?

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 17:48
2455 citiri
Americanii i-au spionat pe nemti cu ajutorul serviciilor secrete din Germania. Merkel stia?
Foto: Deutsche Welle

Un scandal fara precedent este in plina desfasurare, in inima Europei, dupa ce cotidianul german Bild a facut publice o serie de documente clasificate ale serviciilor secrete, care zdruncina pozitia Angelei Merkel.

In acestea se arata ca guvernul german stia inca din 2008 de operatiunile de spionaj economic desfasurate de americani, dar nu a scos un cuvant despre acest lucru.

Jurnalistii germani sustin ca agentii NSA au folosit statia de monitorizare Bad Aibling din Bavaria a serviciului de informatii german BND pentru a spiona diverse companii europene, printre care si Airbus, informeaza Hurriyet Daily News.

Merkel, cu doua fete?

Cotidianul german sustine ca exista doua rapoarte ale BND, din 2008 si 2010, privind spargerea sistemului de informatii de catre agentii americani care au ajuns direct in mana cancelarului Angela Merkel.

Raportul pune la indoiala pozitia guvernului german, care pana acum a pozat in victima a operatiunilor de spionaj efectuate de unii dintre aliatii sai, in special Statele Unite.

Germania a reactionat cu furie la dezvaluirile facute in 2013 de fostul agent NSA Edward Snowden privind operatiunile de spionaj derulate de agentia americana in UE.

Snowden a mentionat ca NSA a supravegheat constant datele interceptate din mediul online si de comunicatii din Europa.

La acea data, vestea ca inclusiv telefonul Angelei Merkel fusese interceptat a racit relatiile dintre Berlin si Washington.

O mana spala pe alta

Documentele la care jurnalistii germani fac referire atestau faptul ca agentii NSA aveau deja o lista cu numere de telefon si adrese de e-mail ale angajatilor companiei EADS si Eurocopter, cunoscuta astazi sub numele de Airbus Helicopters.

"Cu siguranta, in cadrul cancelariei se stia de ani de zile ca NSA incerca, cu ajutorul serviciilor locale sa spioneze companiile germane", ar fi declarat o sursa anonima din cadrul comisiei parlamentare germane care investigheaza incidentul.

"Este de necrezut si pare prea putin probabil ca aceste lucruri sa nu fi fost aduse la cunostinta cancelarului", se mai arata in articol.

In 2008, responsabil cu supravegherea activitatii serviciilor secrete germane era ministrul Thomas de Maiziere, unul dintre aliatii lui Merkel din tabara conservatoare.

Reporterii Bild sustin ca pastrarea secretului asupa interesului manifestat de americani asupra secretelor companiilor germane a fost acceptata pentru a nu strica relatiile de cooperare in domeniul contra-terorismului.

"La un moment dat s-a spus ca datele oferite de americani sunt prea importante, asa ca au lasat lucrurile cum erau pentru a nu pune in pericol cooperarea intre serviciile secrete", a mentionat aceeasi sursa din cadrul parlamentului german.

Saptamana trecuta, revista Spiegel publica un articol in care dezvaluia ca agentii americani au spionat ani in sir companiile germane cu ajutorul serviciilor de informatii locale.

Aparent, NSA incredinta lista cu numere de telefoane si adrese de e-mail ale tintelor sale in mainile agentilor germani BND, acestia raportand direct americanilor datele rezultate in urma supravegherii.

#spionaj economic Statele Unite, #supraveghere NSA companii europene, #raport BND Angela Merkel , #Cancelarul Germaniei