Snowden: Angela Merkel nu a fost singura personalitate germana spionata de NSA

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 09:35
1893 citiri
Snowden: Angela Merkel nu a fost singura personalitate germana spionata de NSA

Cancelarul german Angela Merkel nu a fost, fara indoiala, singura personalitate germana spionata de catre Statele Unite, a declarat fostul consultant al Agentiei americane de supraveghere NSA Edward Snowden, intr-un interviu pentru televiziunea germana difuzat duminica seara.

"As spune ca nu este foarte probabil ca cineva care vrea sa supravegheze Guvernul german sa o asculte doar pe Merkel si nu pe consilierii sai, pe alti membri eminenti ai Guvernului sau alti reprezentanti politici locali", a declarat Snowden in acest interviu difuzat pe postul public ARD.

El se referea la dezvaluirile, la originea carora se afla, despre ascultarea unui telefon mobil al cancelarului german de catre serviciile americane de informatii, care au provocat tensiuni diplomatice intre Berlin si Washington.

Inregistrat saptamana aceasta intr-o camera de hotel la Moscova, documentul difuzat duminica seara este primul interviu filamt cu fostul consultant de cand acesta a pararsit orasul Hong Kong, in iunie 2013, pentru a se refugia in capitala rusa, unde traieste in prezent.

In acest interviu acordat unui jurnalist german, Snowden s-a aratat foarte prudent in afirmatii. Una dintre conditiile puse de catre presedintele rus Vladimir Putin, atunci cand i-a acordat azil pentru o perioada de un an, a fost sa inceteze sa faca dezvaluiri susceptibile sa "dauneze Statelor Unite".

Snowden a repetat ca nu vrea sa anticipeze informatii care ar putea sa fie publicate in presa in baza documentelor pe care le-a sustras, dand asigurari ca le-a dat pe toate jurnalistilor si ca nu se mai afla in posesia vreunui astfel de document.

In interviu, Edward Snowden a apreciat ca "nu exista vreo indoiala ca Statele Unite efectueaza spionaj economic".

"Daca exista informatii, de exemplu, despre Siemens, care sa fie in interesul national, dar care nu au nimic a face cu securitatea nationala, ei, bine, ei vor lua aceste informatii", a spus el.

El a evocat totodata "amenintari explicite" impotriva sa din partea Statelor Unite, dand asigurari ca, in pofida acestui lucru, doarme "foarte bine".

El a relevat amenintari care-l vizeaza, publicate intr-un articol saptamana trecuta de catre site-ul BuzzFeed, intitulat "Spioni americani vor moartea lui Edward Snowden".

"Acesti oameni, si este vorba despre functionari guvernamentali, au spus ca le-ar placea sa-mi traga un glont in cap sau sa ma otraveasca la iesirea de la supermarket, ori sa ma vada mort sub dus", a declarat Snowden, potrivit traducerii in germana a acestor declaratii, furnizata de ARD.

Articolul cita un oficial de la Pentagon, sub protectia anonimatului, afirmand "mi-ar placea sa-i trag un glont in cap". "Intr-o lume in care nu ar exista restrictii pentru a ucide un american, m-as duce si l-as ucide eu-insumi", adauga un analist de la NSA.

Avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Kucerena, a declarat marti pentru televiziunea rusa ca fostul consultant NSA se teme pentru viata sa si ca este protejat de garzi de corp.

Interviul de aproximativ 30 de minute difuzat pe postul public ARD a fost realizat de un jurnalist NDR, un post regional care face parte din reteaua ARD. Acest jurnalist, care a lucrat mult asupra unor documente secrete oferite de Snowden presei, a turnat interviul la Moscova joi, in cel mai mare secret.

Fostul consultant al serviciilor americane de informatii este inculpat in Statele Unite pentru spionaj si furt de documente apartinand statului, dupa ce a facut dezvaluiri suparartoare despre supravegherea electronica efectuata de catre autoritatile americane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Snowden spionaj, #merkel spionaj, #nsa spionaj , #Cancelarul Germaniei