Testul suprem pentru UE: Provocarea refugiatilor se muta in Balcani

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 11:23
5411 citiri
Testul suprem pentru UE: Provocarea refugiatilor se muta in Balcani
Foto: Wikimedia

Intalnirea Angelei Merkel si a presedintelui CE, Jean Claude Junker, cu cei 10 lideri de stat din regunea de est a UE si din tarile balcanice a reusit sa genereze un acord pentru adapostirea a 100.000 de refugiati, dar riscul fragmentarii UE ramane in continuare mare.

"Este un test limita pe care Europa trebuie sa-l infrunte. Vom fi nevoiti sa facem pasi inainte pentru a depasi aceasta situatie", a precizat cancelarul german in cadrul intalnirii, conform Bloomberg.

Fara ocolisuri

Liderii de stat prezenti la intalnire, printre care si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, au avertizat ca Europa se clatina sub povara reprezentatata de venirea sutelor de mii de refugiati sirieni, afgani si irakieni.

O mare parte a problemei o reprezinta tendinta unor state de a se baricada in interiorul granitelor, fortand coloanele de refugiati sa gaseasca alte cai de acces catre vestul continentului si transmitand astfel presiunea catre tarile vecine.

Printre masurile rapide pe care Angela Merkel si Jean Claude Junker le-au cuprins in calendarul perioadei urmatoare se numara si asigurarea unor adaposturi de urgenta pentru cel putin 100.000 de imigranti prinsi de venirea sezonului rece pe ruta balcanica de tranzit.

"Trebuie sa fie clar pentru toata lumea ca impingerea imigrantilor de la grantia unui stat catre tarile vecine trebuie sa inceteze. Nu avem solutii minune pentru aceasta criza", a specificat Jean Claude Junker in fata liderilor de stat.

Reuniunea de duminica a adus la aceeasi masa sefii de stat si de guverne din Albania, Serbia, Macedonia si Germania, Grecia, Romania, Austria, Ungaria, Croatia, Slovenia, Bulgaria si ministrii din Luxemburg si Olanda.

Statele balcanice, cele mai afectate

Situatia cea mai grava se intalneste in peninsula balcanica, unde imigrantii veniti pe ruta Turcia-Grecia s-au trezit blocati in fata granitelor inchise ale unor state ex-iugoslave.

Cei mai multi dintre refugiatii opriti din drumul lor spre occident s-au trezit "captivi" in Serbia sau plimbati dintr-o parte in alta intre Croatia si Slovenia.

"Daca nu vom actiona de urgena in urmatoarele zile si saptamani, cred ca Uniunea Europeana si Europa in sine se vor destrama", a declarat premierul sloven Miro Cerar.

Grecia, principala poarta de intrare in UE a refugiatilor sirieni si irakieni va adaposti 30.000 de refugiati pana la finalul acestui an. Alte 20.000 de locuri vor fi asigurate in taberele construite de Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati pe teritoriul elen.

Inca 50.000 de locuri vor fi dispuse pe traseul urmat de refugiati prin Balcanii de Vest, au anuntat liderii de stat dupa intalnire.

Granite sigure

Frontierele dintre Turcia si Bulgaria, precum si cea dintre Grecia si Macedonia vor urma sa fie intarite pentru a opri traversarea rapida a unui numar larg de refugiati dinspre Turcia catre UE.

De altfel, premierul Greciei, Alexis Tsipras, s-a aratat deranjat de faptul ca Turcia nu a avut niciun reprezentant la discutii. "Turcia este la baza problemei, are un rol cheie in aceasta criza", a spus seful guvernului de la Atena.

In procesul de intarire a pazei la frontiere, tarile din flancul estic al UE vor actiona atat cu mijloace proprii, cat si cu sprijinul agentie europene Frontex.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza refughiastilor, #trasee refugiati Europa, #adapost temporar refugiati, #angela merkel, #klaus iohannis , #Cancelarul Germaniei