Turcii nu prind vize de Europa pana anul viitor - presa germana

Luni, 23 Mai 2016, ora 11:11
6291 citiri
Turcii nu prind vize de Europa pana anul viitor - presa germana
Foto: Schengen Visa Info

Acordul de liberalizare a regimului vizelor UE pentru cetatenii turci, propus de Comisia Europeana in urma negocierilor cu Ankara pe tema crizei refugiatilor, ar putea intampina obstacole puse chiar de cancelaria germana.

Surse din guvernul de la Berlin citate de cotidianul Bild sustin ca turcii vor trebui sa astepte pana in 2017 pentru a circula liber in interiorul UE, oficialii germani considerand ca Turcia nu va indeplini toate conditiile impuse de acord pana la sfarsitul acestui an, informeaza Hurrieyt Daily News.

Pareri contrare

Negocierile pentru liberalizarea regimului de vize au demarat inca din 2013, dar, in luna martie a acestui an, oficialii europeni au fost nevoiti sa faca mai multe concesii catre partea turca, ca urmare a stabiliri unor masuri comune care sa limiteze criza refugiatilor din Orientul Mijlociu.

Reprezentantii Uniunii sustin ca termenul initial pentru inceperea programului de liberalizare a vizelor de calatorie - iunie 2016 - ar putea fi devansat cu minim 6 luni, ca urmare a unor controverse iscate de legislatia antiterorism adoptata de guvernul de la Ankara.

Pe de alta parte, oficialii turci sustin ca indeplinesc toate conditiile pentru a beneficia de intrarea in interiorul UE fara vize.

Merkel, in picaj

Un sondaj de opinie derulat in Germania demonstreaza ca venirea turistilor turci nu este privita cu ochi buni de populatia locala, 59% dintre germani opunandu-se acestei masuri, in vreme ce doar 31% dintre locuitori se declara de acord cu aceasta, in contextul in care Germania are cea mai mare minoritate de turci din cadrul UE.

Nici pozitia cancelarului Angela Merkel pentru un nou mandat in fruntea guvernului nu mai pare atat de sigura, doar 44% dintre germani dorindu-si ca aceasta sa mai prinda un nou mandat, in vreme ce 47 de procente dintre cei intervievati in sondajul Forsa sustin ca doresc indepartarea ei din fruntea tarii.

Problema refugiatilor si migrantilor este una care starneste controverse aprinse in Germania, tara afectata de imbatranirea populatiei si care ar putea beneficia de pe urma fortei de munca nou intrata in interiorul granitelor sale.

Insa, germanii sunt ceva mai sceptici cu privire la abilitatile migrantilor de a se integra pe piata muncii, 56% dintre respondenti considerand ca acestora le lipsesc competentele profesionale, in vreme ce doar 38% dintre intervievati cred ca refugiatii se pot dovedi muncitori destoinici.

Riscuri majore

Problema intrarii fara restrictii a cetatenilor turci in tarile Uniunii Europene ridica mari probleme si din punct de vedere al securitatii pe continent.

Un raport recent al Comisiei Europene, citat de The Telegraph, arata ca riscul de atentate teroriste va creste semnificativ din momentul liberalizarii vizelor pentru Turcia.

Comisia Europeana s-a vazut nevoita sa recunoasca faptul ca masura este de natura sa creasca "mobilitatea in spatiul Schengen a criminalilor si teroristilor care sunt cetateni turci sau a strainilor care locuiesc deja in Turcia".

#vize UE Turcia, #criza refugiatilor, #angela merkel, #negocieri UE Turcia , #Cancelarul Germaniei