Acord asupra unui Tratat ce inlocuieste Constitutia Europeana

Sambata, 23 Iunie 2007, ora 11:29
1066 citiri
Acord asupra unui Tratat ce inlocuieste Constitutia Europeana

Liderii europeni au reusit sa ajunga sambata, in jurul orei locale 4.30 (5.30, ora Romaniei), la un acord asupra proiectului de tratat ce va inlocui Constitutia europeana, dupa 36 de ore de intense negocieri care s-au concentrat asupra amenintarii cu un blocaj din partea Poloniei, transmite AFP.

"Nu a fost usor, a durat mult timp", a comentat cancelarul german Angela Merkel, care facuse o prioritate din obtinerea unui acord la acest summit cu privire la osatura unui nou tratat, informeaza NewsIn.

"Cu siguranta se pot formula unele critici, dar ceea ce conteaza pentru mine, pentru noi, este ca iesim din paralizie, din pauza acordata reflectiei si ca am inceput sa avansam", a declarat ea.

Respingerea prin referendum a Constitutiei, in 2005, in Franta si Olanda au aruncat Uniunea Europeana intr-o criza existentiala din care acest acord ar trebui sa o ajute sa iasa.

Textul Tratatului va fi gata pana la sfarsitul anului

Cei 27 s-au inteles sa convoace, inainte de sfarsitul lunii iulie, o conferinta interguvernamentala care sa finalizeze redactarea unui nou text, "cel mai tarziu pana la sfarsitul anului 2007".

Portughezii, care vor prelua presedintia UE de la 1 iulie, au anuntat sambata ca vor incerca sa incheie conferinta la summitul european de la mijlocul lunii octombrie, potrivit unui responsabil european.

Noul tratat va trebui apoi sa fie ratificat in toate statele membre, Merkel declarand sambata ca exista "sanse bune" ca el sa poata intra in vigoare in 2009, asa cum Cei 27 isi fixasera drept obiectiv in iunie 2006.

"Sunt sigura ca, daca n-am fi reusit astazi, ne-am fi gasit intr-o situatie catastrofala, pentru ca multi ar fi considerat ca sunt fortati sa mearga prea departe", a adaugat cancelarul.

"Am facut in asa fel incat sa nu fie nimeni care sa se intoarca acasa cu impresia ca a fost dat la o parte", a mai spus Angela Merkel.

Cancelarul considera, pe de alta parte, ca s-a reusit sa se ajunga la un "compromis bun" cu Polonia pentru a o determina sa nu se mai impotriveasca proiectului de tratat, Varsovia avand obiectii in legatura cu noul sistem de vot cu majoritate calificata.

Negocieri aprinse, compromis general

Mai multi responsabili europeni au negociat prin telefon, vineri seara tarziu, cu premierul polonez Jaroslaw Kaczynski, ramas la Varsovia. Ei anuntasera acest compromis in cursul noptii, dar presedintia germana nu confirmase nici macar ca negocierile s-au desfasurat cu aprobarea sa.

Merkel a confirmat sambata dimineata ca acest compromis la care s-a ajuns cu Varsovia prevede o amanare a intrarii in vigoare a noului sistem de vot cu dubla majoritate fata de care fratii Kaczynski s-au impotrivit cu inversunare. Polonezii cred ca sistemul avantajeaza prea mult Germania, de hegemonia careia se tem.

In loc sa se aplice incepand cu 2009, acest nou sistem, ce urmeaza sa inlocuiasca un sistem complex bazat pe principiul ponderii voturilor, va intra in vigoare progresiv, incepand din 2014, cu o perioada de tranzitie pana in 2017.

"Recunosc ca este un compromis general, la care am participat. Dar tot ceea ce pot spune este ca e un compromis bun", a subliniat cancelarul.

Merkel, care asigura presedintia UE pana la sfarsitul lunii, incercase in cursul noptii de joi spre vineri si pe intreaga durata a zilei de vineri sa-l convinga pe presedintele polonez Lech Kaczynski sa accepte proiectul ce prevedea in detaliu un compromis asupra sistemului de vot, care urma sa intre in vigoare in 2014, fara o perioada de tranzitie. El a fost respins insa de polonezi, dupa ce Lech Kaczynski s-a consultat telefonic cu fratele sau Jaroslaw.

Mai multi lideri, intre care presedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker si seful guvernului spaniol, Jose Luis Zapatero, si-au asumat in aceste conditii misiunea de a negocia direct cu premierul polonez, la telefon, timp de mai multe ore.

In cele din urma a fost gasit un compromis cu putin timp inainte de miezul noptii. Orele care au urmat au fost dedicate schitarii unui nou proiect de tratat, pe care multe dintre tarile care au ratificat deja Constitutia nu l-au gasit suficient de ambitios in raport cu tratatul original respins in 2005 de francezi si olandezi.

Continutul complet al proiectului de tratat definitiv adoptat sambata, ce urmeaza sa constituie mandatul conferintei interguvernamentale, nu a fost comunicat deocamdata.

<b>Bloombiz</b>