Acordul pentru Grecia nu inseamna austeritate pentru Franta

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 13:47
1390 citiri
Acordul pentru Grecia nu inseamna austeritate pentru Franta

Acordul pentru Grecia nu inseamna austeritate pentru Franta, a tinut sa precizeze ministrul francez de Finante, Francois Baroin, care a adaugat ca statul francez nu va fi nevoit sa adopte masuri de austeritate.

Baroin a afirmat intr-un interviu acordat sambata publicatiei Le Monde ca guvernul va avea capacitatea sa mentina tintele de reducere a deficitului bugetar si nu va fi "impovarat" de programul pentru Grecia.

Premierul Francois Fillon a declarat, vineri, ca programul destinat Greciei convenit de liderii din zona euro joi seara va majora datoriile Frantei cu circa 15 miliarde de euro, pana in 2014, dar nu va avea un impact direct asupra finantelor publice.

Baroin a explicat ca Franta contribuie la acest program prin garantii.

"De anul trecut statisticienii europeni ne-au spus ca datoriile Facilitatii Europene de Stabilitate Europeana vor fi asociate fiecarei tari in functie de garantiile acordate de acestea", a spus Baroin.

El a adaugat ca dincolo de acest impact, contabil, Franta nu trebuie sa imprumute mai mult, iar deficitul bugetar nu va fi afectat.

Guvernul francez vrea sa reduca deficitul bugetar de la nivelul de 5,7% din PIB estimat pentru acest an, astfel incat sa ajunga in 2013 la limita impusa de Uniunea Europeana, de 3%.

Intr-un acord coordonat de presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, liderii celor 17 state din zona euro au convenit un nou program de sprijin pentru Grecia, in valoare de 109 miliarde de euro.

Cresterea datoriilor amplifica riscul depasirii tintei guvernului privind gradul de indatorare, pentru care anticipeaza atingerea unui maxim de 86,9% din PIB in 2012.

#acord grecia, #franta austeritate, #grecia , #stiri Angela Merkel