Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Acordurile dintre state ameninta rolul Parlamentului European

Acordurile dintre state ameninta rolul Parlamentului European
Presedintele Parlamentului European care si-a incheiat mandatul, Josep Borrell, si-a luat ramas bun de la eurodeputati, ieri, la Strasbourg, cu o fraza care poate prevesti vremuri grele in relatiile dintre Uniunea Europeana si unele state membre.

Intr-un discurs in care a facut bilantul a doi ani si jumatate de mandat, Borrell a afirmat ca se teme ca "actuala deriva interguvernamentala a functionarii UE ar putea conduce la diminuarea rolului PE".

Aceasta expresie reflecta o tensiune ce dureaza de multa vreme in relatiile dintre institutiile europene, unele tari luand decizii bazate, indeosebi, pe acorduri politice incheiate intre ele, ocolind mecanismele, in general lente, ale procesului decizional comunitar. Fata de acestea, PE si Comisia Europeana au incercat sa-si consolideze marja de manevra.

Multi eurodeputati nu-si ascund o oarecare ingrijorare fata de intentia actualei presedintii germane a UE de a reduce activitatea de relansare a Constitutiei Europene in institutiile UE. Tratatul se afla intr-un impas, avand in vedere faptul ca a fost respins, in 2005, de Franta si de Olanda, prin referendumuri. Autoritatile germane au aratat in mod clar ca plaseaza Parlamentul European pe o pozitie secundara, preferand sa acorde prioritate opiniilor guvernelor, in vederea prezentarii in luna iunie a unei foi de parcurs pentru dezvoltarea acestei chestiuni.

Aceeasi atitudine pare sa transpara si in privinta pregatirii unei declaratii referitoare la cei 50 de ani ai Tratatului de la Roma, ce va fi consfintita in luna martie, in aceasta intentionandu-se sa fie stimulata apropierea cetatenilor de constructia europeana.

Comisia Europeana a reactionat deja cu privire la aceasta pozitie, vicepresedinta Margot Wallstrom declarand intr-un interviu acordat saptamanalului "European Voice" ca in cazul Constitutiei "cetatenii nu trebuie sa fie ignorati. Este important sa se garanteze ca renegocierea nu se va face cu usile inchise". Wallstrom a afirmat ca acest proces trebuie sa se bucure de participarea Parlamentului European, a parlamentelor nationale si a societatii civile.

Avand in vedere aceasta situatie, este de asteptat primirea cancelarului german, Angela Merkel, cu prudenta atunci cand ea va veni, maine, in PE, la Strasbourg, pentru a prezenta prioritatile presedintiei germane a UE.

<b>Presedintele PE</b>

Astazi au loc alegerile pentru succesorul lui Borrell la presedintia PE, germanul Hans-Gert Poettering fiind favorit, ca urmare a unui acord informal existent intre partidul sau (PPE) si grupul socialist, din care face parte presedintele care si-a incheiat mandatul.

Tot ieri a fost anuntata formarea unui nou grup politic, care cuprinde eurodeputati de extrema dreapta, care se va numi "Identitate, Traditie si Suveranitate". Prezentarea a provocat un protest din partea liderului grupului socialist, Martin Schulz. Grupul, insa, format din 20 de eurodeputati din sase tari, a fost considerat a fi legitim, tinand seama de faptul ca indeplineste toate cerintele legale de reprezentativitate.

Una dintre ultimele actiuni ale lui Borrell in calitate de presedinte al PE a fost primirea noilor eurodeputati romani, in numar de 35, si a celor 18 bulgari, tarile acestora aderand la UE la 1 ianuarie.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: DIARIO DE NOTICIAS (Portugalia), <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 657 ori