AFP: Procesul de aderare a Turciei la UE ramane dificil

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 00:44
1106 citiri
AFP: Procesul de aderare a Turciei la UE ramane dificil

Europa si Statele Unite au salutat rezultatul referendumului constitutional din Turcia, prezentat de Ankara ca un atu pe calea integrarii sale in UE, perspectiva care continua insa sa intampine reticente foarte puternice in randul celor 27 de state ale blocului comunitar, potrivit Mediafax.

Ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Miguel Angel Moratinos, a vazut in rezultatul referendumului "un semnal clar al vocatiei europene" a Turciei.

"Acest (rezultat) deschide usa europeana, chiar daca realizarea acestui pas va dura", a declarat si omologul sau suedez, Carl Bildt, apreciind ca Ankara "pregateste terenul pentru o evolutie mai deschisa si democratica a tarii".

Statele Unite, care militeaza puternic in favoarea aderariri Turciei la Uniunea Europeana si acuza autoritatile de la Bruxelles ca indeparteaza Turcia de Occident prin tergiversarea negocierilor, au salutat prin vocea presedintelui Barack Obama nivelul ridicat de participare la referendum. Obama a declarat ca acesta este un semn al "vitalitatii democratiei turce".

Chiar si seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle, care se teme de o deriva a tarii catre Orientul Mijlociu si Asia, a evocat "un pas suplimentar important pe drumul Turciei catre Europa".

Totusi, el este cunoscut pentru faptul ca este mai deschis la ideea de integrare a Turciei in UE decat cancelarul german Angela Merkel, care prefera un "parteneriat privilegiat" cu Ankara. In aceste conditii, adoptarea reformelor constitutionale nu va fi suficienta pentru intensificarea ritmului negocierilor de aderare la UE pentru Turcia.

"Nu cred ca acest rezultat va modifica situatia. Pozitiile mai multor state-cheie, cum ar fi Germania sau Franta, au devenit mai inflexibile pe tema aderarii. Si, orice ar face Turcia azi, ele nu se vor schimba", apreciaza Jose Ignacio Torreblanca, analist la European Council on Foreign Relations.

"Exista o coalitie a refuzului care se formeaza in mai multe tari si care grupeaza partide de dreapta antiislam si proeuropene, ce se tem de o dizolvare a proiectului UE prin integrarea Turciei. Este o spirala foarte nefavorabila pentru Ankara", a adaugat el. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#turcia, #aderare, #ue , #stiri Angela Merkel