Ajutorul promis de Germania pentru Opel nu este conform regulilor UE

Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 10:26
1336 citiri
Ajutorul promis de Germania pentru Opel nu este conform regulilor UE

Comisia Europeana a anuntat vineri ca a descoperit "indicii semnificative" ca ajutorul promis de autoritatile germane constructorului auro Opel, in cadrul acordului de preluare de catre compania canadiana Magna, nu este conform reglementarilor de concurenta din UE, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

"Potrivit anchetei preliminare a Comisiei, exista indicii semnificative ca ajutorul promis de guvernul german pentru Opel facea obiectul unei conditii inainte ca cumparatorul in cauza, Magna/Sberbank, sa preia o participatie majoritara" in constructorul auto, se spune in comunicatul Comisiei.

Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, a trimis o scrisoare ministrului german al economiei, Karl Theodor zu Guttenberg, pentru a-i prezenta ingrijorarile sale in acest sens.

Germania, care a dirijat procedura de preluare a Opel si si-a impus cumparatorul favorit - producatorul canadian de componente auto Magna, asociat cu banca rusa Sberbank -, a fost acuzata de alte state, mai ales Belgia si Marea Britanie, ca a acordat ajutoare financiare in scopuri protectioniste.

Toate uzinele din Germania par a fi salvate in urma prelurarii Opel de catre Magna, in timp ce uzina din Anvers risca sa fie inchisa, iar fabricile din Spania si Marea Britanie vor suporta mari reduceri de efectiv.

Berlinul "in?elege" ingrijor?rile Comisiei Europene in leg?tur? cu ajutorul promis Opel

Ministrul german al economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg, a declarat sambata ca intelege dubiile Comisiile Europene in legatura cu ajutorul promis de autoritatile germane constructorului auto Opel, in cadrul acordului de preluare de catre Magna, relateaza AFP.

"Am o mare intelegere pentru actiunea Comisiei Europene", a spus ministrul conservator din actualul cabinet al cancelarului Angela Merkel, care isi va incheia curand mandatul. Oficialul german considera, insa, ca "raspunsuri reale vor fi facute publice" la ingrijorarile Bruxelles-ului, precizand ca au fost emise declaratii care pot crea confuzie in legatura cu ajutorul promis de Berlin.

Totusi, in ciuda acestor ingrijorari facute publice de Bruxelles, surse guvernamentale germane au declarat publicatiei Der Spiegel ca semnarea contractului de vanzare a Opel catre Magna va avea loc saptamana viitoare. 

 

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#ajutor, #germania, #magna, #opel, #preluare , #stiri Angela Merkel