Ambasadorul Romaniei la UE: "Obiectivul aderarii la euro nu trebuie precipitat"

Miercuri, 31 August 2011, ora 07:38
1412 citiri
Ambasadorul Romaniei la UE: "Obiectivul aderarii la euro nu trebuie precipitat"

Mihnea Motoc spune ca Romania nu trebuie sa se grabeasca sa adere la euro, procesul necesitand un calendar si conditii obiective in acest sens, conform NewsIn.

Ambasadorul Mihnea Motoc a aratat, intr-un interviu pentru NewsIn, ca un factor suplimentar in decizia Romaniei privind aderarea la zona euro il reprezinta si faptul ca aceasta preia din ce in ce mai multa activitate in politica europeana.

"Nu cred ca pentru Romania obiectivul euro ar putea sau ar trebui precipitat, in afara unui calendar si a unor conditii obiective, insa este evident si ca zona euro preia din ce in ce mai multa activitate politica europeana, ceea ce constituie un factor suplimentar in ecuatia privind decizia romaneasca legata de euro", a afirmat ambasadorul Romaniei la Bruxelles.

In ceea ce priveste propunerile facute de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy privind crearea unui guvern economic al UE si introducerea taxei pe serviciile financiare, ambasadorul Mihnea Motoc afirma ca vor trebui cunoscute mai in detaliu aceste propuneri, dar apreciaza ca acestea dau un impuls politic puternic unor idei formulate in diferite etape anterioare.

"Multe masuri luate in raspuns la criza sau proiecte avansate in acesti ani vizau, de asemenea, concertarea si armonizarea superioara in domeniul financiar, fiscal si macroeconomic", a explicat ambasadorul Romaniei la UE.

El spune ca europenii si liderii lor vor trebui sa decida, tinand seama de contextul economico-financiar nefavorabil si de presiunile competitiei globale, in ce masura mentinerea la nivel national a competentelor respective este mai importanta decat punerea lor in comun la nivel european.

Referitor la propunerea ca toate statele membre UE sa-si inscrie in Constitutie un deficit de 3% din PIB, ambasadorul Mihnea Motoc a aratat ca acesta este un parametru important al Pactului de Stabilitate si Convergenta.

"Ideea de auto-impunere a unor constrangeri in acest sens pe plan national castiga teren, insa modalitatea in care acestea ar putea fi in cele din urma asumate va putea diferi in raport de specificul fiecaruia", a explicat ambasadorul Romaniei la UE.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#euro, #aderare euro, #zona euro, #deficit bugetar, #mihnea motoc, #ambasador uniunea europeana , #stiri Angela Merkel