Angela Merkel vrea un "firewall" in jurul Greciei

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 11:38
2062 citiri
Angela Merkel vrea un "firewall" in jurul Greciei

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca liderii din zona euro trebuie sa ridice un firewall in jurul Greciei, pentru a evita o „cascada de atacuri” indreptate impotriva altor state europene, care ar putea afecta cursul de schimb si ar accelera destramarea monedei unice europene.

Angela Merkel considera ca extinderea competentelor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), asa cum fusese deja convenit, cu liderii europeni, in luna iulie, este o masura necesara, pentru a evita ca problemele din Grecia sa se extinda si la statele din regiune.

Lansarea Mecanismul European de Stabilitate, fondul de salvare creat de Uniunea Europeana, (UE) pentru sprijinirea statelor cu probleme din zona euro, ar putea fi devansata cu un an, pana in 2012, potrivit afirmatiilor cancelarului german. 

Merkel isi doreste ca acest mecanism sa inlocuiasca Fondul European de Stabilitate financiara.

Unul dintre principalele avantaje ale acestei masuri ar fi evitarea unor noi piedici pentru acordurile de finantare externa, cauzate de solicitarile unor state de a primi garantii colaterale care sa asigure imprumuturile catre tarile cu probleme.

„Trebuie sa fim in masura sa reactionam”, a declarat Merkel, citata de Bloomberg.

Cancelarul a adaugat ca trebuie impusa o „bariera”, in asa fel incat tarile din regiune sa fie protejate de un eventual faliment in zona euro.

Chiar si asa, oficialul german nu exclude posibilitatea ca, la un moment dat, sa se puna intrebarea daca se poate intregistra o intrare in insolventa a unui stat, similara cu intrarea in faliment a unei banci.

Merkel, din postura de lider al celei mai mari economii din Europa, se afla in centrul discutiilor la care participa reprezentantii SUA si oficialii guvernelor din Uniunea Europeana, care solicita o solutie rapida impotriva crizei din zona euro.

„Un pic mai devreme”

Factorii de decizie politica pot face ca mecanismul EFSF sa fie mai eficient, fara implicarea Bancii Centrale Europene, crede ministrul de finante german, Wolfgang Schaeuble. Acesta a spus, in weekend, ca exista o posibilitate ca mecanismul sa fie lansat chiar mai devreme de 2013, asa cum era, initial, prevazut.

"Grecia este pe muchie de cutit. Daca guvernul nu poate respecta termenii programului de ajutor, depinde de Grecia sa se finanteze fara sprijinul zonei euro", spunea, la inceputul lunii septembrie, ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble.

Foarte multi oficiali se pregatesc pentru a examina avantajele pe care le-ar implica lansarea mai rapida a fondului.

„Poate ca il putem gestiona un pic mai devreme decat in 2013”, a precizat ministrul german de finante.

Mecanismul European de Stabilitate Financiara va avea „scopuri si functii diferite”, iar Germania nu va ezita sa il promoveze, mai adauga ministrul german.

Merkel a respins ipoteza potrivit careia Grecia ar fi data afara din zona euro, precizand ca nu crede intr-o asemenea posibilitate, mai ales ca izgonirea statului elen ar lansa un semnal catre pietele financiare.

„Daca Grecia pleaca, ar putea fi urmata de un alt stat si apoi de un altul”, subliniaza Merkel, care adauga ca un mic grup de tari care ar parasi zona euro ar fi lipsit de avantajele pe care le implica moneda euro.

Merkel sugereaza ca Grecia ar putea primi urmatoarea transa de ajutor, dupa ce o echipa de functionari de la FMI, BCE si CE evalueaza progresele inregistrate de guvernul grec. Delegatia urmareste in special masurile de reducere a deficitului.

Totusi, guvernul german pregateste un plan de sustinere a bancilor, in eventualitatea ca Grecia nu reuseste sa respecte termenii ajutorului financiar si intra in incetare de plati.

Planul de urgenta include masuri de sustinere a bancilor si asiguratorilor care pot inregistra pierderi de 50% legate de detinerile de obligatiuni elene, daca urmatoarea transa din ajutorul international pentru Grecia va fi blocata, au spus sursele.

Un succesor al unui fond creat de guvern in 2008 pentru salvarea bancilor ar putea fi folosit pentru recapitalizarea bancilor, a spus una dintre surse.

Existenta "unui plan B" scoate in evidenta ingrijorarea din Germania ca esecul Greciei de a respecta tintele de austeritate bugetara pune in pericol eforturile europene de a rezolva criza datoriilor in zona euro. 

"Trebuie sa luam masuri pe care le putem controla. Ceea ce nu putem face este sa distrugem increderea tuturor investitorilor si sa ajungem intr-o situatie in acre acestia ar spune ca daca am facut asta pentru Grecia, vom face acelasi lucru pentru Spania, Belgia sau orice alta tara. Atunci, nimeni nu isi va mai baga banii in Europa", a afirmat cancelarul german.

Intr-un interviu, Merkel a afirmat ca se bazeaza pe analiza Fondului Monetar International (FMI) cand evalueaza modul in care trebuie abordate problemele Greciei.

Astfel, cat timp FMI este convins ca datoria de stat a Greciei este sustenabila, Merkel va sustine aceasta pozitie, a aratat ea.

Cancelarul german s-a aratat totodata "consternata" de lipsa de progres a G20 in privinta unui consens pe reglementarea bancilor si rezolvarea problemei "too big to fail", a grupurilor financiare atat de mari si complexe incat guvernele si economia globala nu isi pot permite sa le lase sa se prabuseasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angela merkel, #cancelar german, #criza zona euro, #euro, #grecia , #stiri Angela Merkel