BERD: UE ar trebui sa dea drumul mai repede Europei de Est in zona euro

Luni, 09 Martie 2009, ora 11:10
1887 citiri
BERD: UE ar trebui sa dea drumul mai repede Europei de Est in zona euro

Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa relaxeze conditiile de aderare la zona euro pentru statele din Europa de Est, afectate de criza, a declarat luni presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit AFP.

"Comisia Europeana ar trebui sa transmita un mesaj clar de solidaritate cu statele din Europa de Est", a declarat presedintele BERD, Thomas Mirow, pentru cotidianul economic Handelsblatt.

"Este de preferat, de exemplu, ca durata intrarii in zona euro, care ar trebui sa intruneasca criteriile pentru datorii conform Pactului de stabilitate, sa fie redusa de la doi ani la unul", a adaugat acesta. Integrarea accelerata a statelor din Europa Centrala in zona euro a fost subiecul discutiilor summitului UE de saptamana trecuta.

Desi au decis sa mentina criteriile, mai multi lideri ai UE, Jean-Claude Juncker, din Luxembrurg, Angela Merkel din Germania si presedintele francez Nicolas Sarkozy, nu au exlus posibilitatea accelerarii procesului. "Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea, de asemenea, sa ajute aceste state", a mai spus Mirow.

"Un pas important in aceasta directie ar presupune asistarea statelor din Europa de Est prin acorduri tip 'swap' (schimburi valutare)", a anuntat acesta. BERD, Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Banca Mondiala vor acorda pana la 24,5 miliarde euro in urmatorii doi ani bancilor si companiilor din Europa de Est. 

#aderare, #ce, #euro, #zona , #stiri Angela Merkel