Berlinul se pregateste de aniversarea UE

Joi, 15 Martie 2007, ora 07:44
952 citiri

Germanii se lauda cu organizarea unor petreceri pe cinste - luati ca exemplu festivalul berii din Munchen sau editia de anul trecut a Cupei Mondiale - iar Berlinul se pregateste pentru o inca o sarbatoare mare saptamana viitoare.

De data aceasta pretextul este Uniunea Europeana.
Germania, care detine presedintia UE, se pregateste pentru festivitatile din 24-25 martie, care vor marca cea de-a 50-a aniversare a Tratatului fondator de la Roma.
Cancelarul Angela Merkel spera ca serbarile vor starni tinerilor germani entuziasmul cu privire la Europa intr-o perioada in care, potrivit sondajelor de opinie, sustinerea este tot mai scazuta.

'Vrem sa cream o atmosfera de petrecere si sa trezim curiozitatea in Europa,' a declarat un oficial guvernamental. 'Este o sarbatoare publica si vrem sa aducem aminte oamenilor de marea idee.'

Festivitatile au inceput deja in Europa. in Marea Britanie, Manchester United a jucat marti o partida demonstrativa cu casele inchise impotriva echipei Europa XI pe vechiul teren Old Trafford.

Dar Berlinul, care a avut acum 50 de ani jumatate din teritoriu sub ocupatie sovietica, are propriile planuri.
In timp ce liderii celor 27 de natiuni il asculta pe Beethoven la Filarmonica din Berlin inainte de a semna declaratia asupra valorilor europene, sute de mii de germani vor fi ademeniti pe strazi de berea si carnatii oferiti gratis.

Standurile cu specialitatile culinare ale fiecarui stat vor imprejmui Brandenburg Gate - simbolul central al orasului - unde trupele vor evolua pe o scena in aer liber.
Printre artisti se numara Outlandish, un grup musulman-catolic de hip-hop din Danemarca, Mahal Rai Banda din Romania, care canta muzica tiganeasca din balcani si solistul britanic de rock Joe Cocker.

Adeptii cluburilor pot asculta ritmuri slovene, cipriote sau estone in 35 dintre cele mai populare cluburi din Berlin, iar muzeele vor fi deschise toata noaptea.

Locatia potrivita

Berlin, oras reunit dupa divizarea din urma razboiului, pare locul potrivit pentru festivitati, afirma diplomatii, care subliniaza ca fondatorii proiectului european au fost manati de dorinta de a evita efectele devastatoare ale unui alt razboi dupa 1945.

'Vrem sa sarbatorim 50 de ani de integrare europeana si de asemenea si finalul divizarii continentului. Berlinul are o semnificatie simbolica majora in aceasta privinta,' a declarat purtatorul de cuvant al guvernului Ulrich Wilhelm.
Festivitatile vor avea loc in centrul istoric al orasului, langa locatia Zidului Berlinului, care a cazut in 1989.

Dar daca Merkel spera ca petrecerea de 1,7 milioane de euro (2,2 milioane de dolari) va spori sustinerea pentru UE, s-ar putea sa se insele.
Certurile dintre membri sunt evidente chiar si in privinta redactarii catorva pagini pentru Declaratia de la Berlin, pe care liderii trebuie sa o semneze. Aceasta va cuprinde realizarile, valorile si viitoarele provocari ale UE.
Unii diplomati sunt ingroziti in realitate de aceste festivitati.
'Intentia este buna, dar ideea ca liderii sa se plimbe pe la toate standurile pentru a arata ca suntem o familie mare si fericita risca sa para fortata,' a declarat un diplomat UE.
'Cred ca unii lideri vor incerca sa se evite.'
Alte natiuni marcheaza aniversarea intr-un stil propriu.
Estonii vor planta mii de copaci iar danezii vor cumpara delicatese de ciocolata cunoscute ca 'romkluger', sau produse de panificatie Roma.

In Madrid, studentii din scolile internationale vor sustine un concert iar un urias puzzle european va fi construit in timp ce preambulul Tratatului de la Roma va fi citit multimii.
Italia va expune 27 de opere de arta, studentii polonezi vor redacta propria Declaratie de la Berlin iar in Irlanda romano-catolica, va fi spusa o rugaciune in fiecare biserica pentru a marca acest eveniment.

Rador