Boc intentioneaza sa discute saptamana viitoare cu premierul bulgar

Sambata, 06 Februarie 2010, ora 09:55
1343 citiri
Boc intentioneaza sa discute saptamana viitoare cu premierul bulgar

Premierul Emil Boc intentioneaza sa se intalneasca saptamana viitoare cu omologul sau bulgar Boiko Borisov in zona podului peste Dunare de la Calafat-Vidin, pentru a analiza stadiul acestui proiect, precum si alte programe derulate in comun, au declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Intalnirea dintre cei doi premieri ar urma sa aiba loc la sfarsitul saptamanii viitoare, potrivit surselor citate.

"Daca nu apar elemente neprevazute, intalnirea va avea loc la 12 februarie", au aratat sursele.


Premierul Emil Boc a declarat, saptamana trecuta, ca a discutat la telefon cu omologul sau bulgar Boiko Borisov mai multe teme de interes bilateral si a convenit cu acesta ca, incepand cu luna februarie, sa fie organizate o serie de vizite la nivel de prim-ministru, pentru analiza unor proiecte comune.


Boc si Borisov au convenit ca vizitele la nivel de prim-ministru sa fie efectuate atat la Bucuresti, cat si la Sofia si Vidin, unul dintre proiectele comune care urmeaza sa fie analizate fiind podul de la Calafat-Vidin.


Vizitele au fost anuntate dupa ce premierul bulgar a propus, cu ocazia unei intrevederi cu cancelarul german Angela Merkel, ca Bulgaria sa nu fie comparata cu Romania sau Grecia in evaluarea criteriilor pentru aderarea la zona euro sau la spatiul Schengen.


"Am rugat-o pe doamna Merkel ca atunci cand vorbeste despre Bulgaria sa vorbeasca doar despre Bulgaria si succesele sau lipsurile acesteia", a declarat Boiko Borisov.


"Sa nu ne comparati cu Grecia sau Romania", a spus atunci Borisov, in cursul unei conferinte de presa sustinuta alaturi de Angela Merkel, la Berlin.


La sfarsitul anului trecut, autoritatile de la Sofia au cerut Comisiei Europene prelungirea cu 18 luni a termenului de contractare a unei finantari de 70 milioane euro prin programul ISPA, pentru constructia unui al doilea pod romano-bulgar peste Dunare, intre orasele Calafat si Vidin.


Termenul de contractare a fondurilor expira la finele anului 2010.


Constructia podului este intarziata cu mai mult de un an.


Autoritatile romane si cele bulgare au semnat acordul de constructie a podului in martie 2000, insa implementarea efectiva a proiectului a fost amanata din cauza fondurilor insuficiente.


In prezent, singurul pod pe segmentul comun de Dunare dintre Romania si Bulgaria este cel dintre Giurgiu si Ruse.


Dezvoltarea proiectului celui de-al doilea pod peste Dunare va costa in total 226 milioane euro.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pod, # calafat, # vidin, # intalnire, # boc, # constructie, # borisov , #stiri Angela Merkel