Bursele europene deschid in scadere. Investitorii asteapta vesti din SUA

Vineri, 12 August 2011, ora 10:36
1465 citiri
Bursele europene deschid in scadere. Investitorii asteapta vesti din SUA

Bursele europene au deschis vineri in scadere, investitorii asteptand schimbari privind increderea consumatorilor si vanzarile retail din SUA, transmite NewsIn.

Indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 0,7% in primele minute de tranzactionare, urmarind declinul pietelor din Asia si al preturilor tranzactiilor futures cu actiuni de pe Wall Street.

"Traderii sunt inca nervosi. Orice stire negativa ar putea declansa o noua iesire. Desigur, orice clatinare a datelor pe retail din SUA sau a increderii ar putea fi catalizatorul unei noi runde de vanzari", comenteaza un analist al IG Markets Melbourne.

Economistii estimeaza ca vanzarile retail din SUA au crescut cu 0,5% in iulie, datele oficiale urmand sa fie anuntate la Washington in a doua parte a sedintei bursiere din Europa. Totodata, analistii anticipeaza scaderea increderii consumatorilor americani in august.

Franta, Spania, Italia si Belgia au impus, de vineri, interdictii temporare sau pe perioada nedeterminata pe vanzarea in lipsa (short-selling) a actiunilor mai multor companii financiare, incercand sa stabilizeze pietele dupa ce actiunile bancilor franceze au fost destabilizate in ultimele zile de zvonuri privind lichiditatea si expunerea la criza datoriilor de stat.

Un factor de optimism este o intalnire programata pentru marti intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, pietele asteptand noi semnale pozitive privind masuri de rezolvare a crizei datoriilor de stat din zona euro.

Eurostat va prezenta in jurul pranzului datele privind productia industriala din UE si zona euro pentru luna iunie, economistii estimand stagnarea indicatorului.

#burse europene, #indici, #investitori, #piete bursiere, #sedinta tranzactionare , #stiri Angela Merkel