Ce PLAN SECRET are Germania privind criza din Grecia

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 22:04
2173 citiri
Ce PLAN SECRET are Germania privind criza din Grecia

Germania lucreaza in spatele usilor inchise la un plan de "default dur" al Greciei, prin care creditorii privati, respectiv bancile si fondurile de pensii, sa isi asume pierderi de 60%, cu riscul de a provoca o reactie in lant in sudul Europei, in lipsa unor masuri credibile de protectie, potrivit Mediafax. 

Oficiali de la Berlin au declarat ca este probabil ca investitorii privati sa sufere noi pierderi legate de detinerile de obligatiuni suverane elene, peste cele de 21% convenite in iulie, potrivit The Telegraph.

Nivelul exact al acestor pierderi va depinde de concluziile inspectorilor CE/FMI care si-au incheiat misiunea la Atena.

Delegatia CE/BCE/FMI a anuntat marti ca Grecia va primi urmatoarea transa de imprumut, de 8 miliarde euro, in luna noiembrie, dupa ce rapoartele troicii vor fi avizate de catre ministrii Finantelor din zona euro si Consiliul Director al FMI.

"Multe s-au intamplat din iulie. Grecia nu si-a respectat angajamentele, astfel incat putem considera ca reevaluarea in scadere a datoriilor cu 21% nu mai este suficienta", a spus una dintre surse.

Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a declarat pentru Frankfurter Allgemeine ca revizuirea initiala este probabil prea mica, iar bancile trebuie sa aiba suficient capital pentru a suporta la nevoie pierderi mai mari.

La Berlin au circulat estimari privind o reducere de 60% a datoriilor catre creditorii privati.

Schimbarea politicii germane seamana cu cea de anul trecut, cand cancelarul Angela Merkel a propus pentru prima oara revizuirea in scadere a valorii obligatiunilor suverane elene, ceea ce a dus la un nou puseu al crizei si a obligat Irlanda sa ceara ajutor financiar international.

"Poate avea loc un efect al bulgarelui de zapada. Pietele isi vor indrepta instantaneu atentia asupra Portugaliei, unde randamentul obligatiunilor pe doi ani a ajuns la 17%", a declarat Andrew Roberts, director in domeniul creditelor la RBS.

Obligatiunile Greciei pe termen de zece ani sunt tranzactionate cu un discount de 60% pe piata, dar bancile europene nu trebuie sa revizuiasca in scadere activele atata timp cat nu are loc un default oficial, iar datoriile fac parte din portofoliul de imprumuturi pe termen lung.

Pericolul apare daca bancile sunt obligate sa "cristalizeze" daunele inainte de a-si majora capitalul.

Germania risca sa deschida o cutie a Pandorei cu aceasta propunere, considera Marcel Alexandrovici, analist la Jefferies Fixed Income.

"Ar fi un dezastru, un semnal ca plasamentele in obligatiuni suverane nu sunt sigure. Investitorii isi vor retrage plasamentele din Portugalia, Irlanda, Spania si Italia", a avertizat Alexandrovici.

Analistul a aratat ca Franta este impotriva, ca si Banca Centrala Europeana.

"Ei stiu ca bancile au nevoie de timp pentru a se adapta. Nu cred ca Europa va apasa pe tragaci", a adaugat analistul.

Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy s-au angajat duminica sa faca tot ce va fi necesar pentru garantarea recapitalizarii bancilor si un plan pentru sustinerea in continuare a Greciei si zonei euro pana la sfarsitul acestei luni.

Publicatia La Tribune a relatat la sfarsitul lui septembrie ca germanii lucreaza la un plan secret numit "Eureca".

Potrivit planului realizat de consultanti foarte influenti in guvernul cancelarului Angela Merkel, Grecia ar trebui sa includa toate activele publice intr-o structura pe care sa o vanda unei institutii europene pentru 125 miliarde euro si sa-si reduca astfel nivelul de indatorare de la 145% din PIB la 88%.

Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea netă a pensiei trece de 19.000 de euro lunar...
#plan secret germania, #criza grecia, #eureca, #banci, #creditori, #angela merkel, #fonduri pensii , #stiri Angela Merkel