CE va propune in octombrie o taxa pe tranzactiile cu actiuni si obligatiuni

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 07:43
1348 citiri
CE va propune in octombrie o taxa pe tranzactiile cu actiuni si obligatiuni

Comisia Europeana (CE) va propune, posibil la inceputul lui octombrie, o taxa pe tranzactiile cu actiuni si obligatiuni, iar daca Marea Britanie se va opune planul va fi aplicat doar in zona euro, a declarat Algirdas Semeta, comisar pentru probleme de fiscalitate, citat de Reuters.

Propunerea de a introduce o taxa de 0,1%, criticata de Banca Centrala Europeana (BCE) si alte parti, care sustin ca ar putea afecta tranzactiile in tarile in care este aplicata, ar putea sa se dovedeasca din acest motiv ineficienta. relateaza Mediafax.

Daca oficialii UE vor gasi insa o formula de aplicare care sa nu sperie traderii, ar putea avea un rol esential in incercarea de a impozita bancile in urma crizei financiare mondiale.

"Bancile au in prezent capacitatea sa plateasca bonusuri uriase, in pofida dificultatilor, iar directorii generali primesc compensatii uriase.

Este clar ca nimanui nu ii place sa fie taxat, dar cred ca este momentul potrivit", a declarat Algirdas Semeta, comisar pentru probleme de fiscalitate.

El a precizat ca o taxa de 0,01% va fi aplicata si pe tranzactiile cu instrumente derivate, dar nu este clar daca pot fi incluse si operatiunile pe piata valutara.

Aceasta taxa la nivelul UE ar putea aduce venituri anuale de peste 50 de miliarde de euro, daca ar include si tranzactiile valutare, a declarat marti Semeta pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Propunerea ar putea fi prezentata la inceputul lui octombrie, a spus comisarul.

Semeta are sprijinul presedintelui francez Nicolas Sarkozy si al cancelarului german Angela Merkel, care s-au angajat luna trecuta sa sprijine introducerea unei astfel de taxe.

Popularitatea celor doi lideri a scazut, iar aceasta masura i-ar putea ajuta sa o recastige.

Sondajele de opinie efectuate de CE au aratat ca aproape doua treimi dintre europeni sustin impozitarea tranzactiilor financiare. Numai intr-un numar mic de tari, intre care Marea Britanie, majoritatea cetatenilor sunt impotriva.

"Taxele aplicate tranzactiilor financiare reprezinta o idee interesanta, dar ramanem la pozitia ca acestea ar trebui sa fie aplicate in toate centrele financiare, pentru a evita transferarea operatiunilor in alte regiuni", a declarat un diplomat britanic.

Marea Britanie impune deja o taxa proprie pentru tranzactiile cu actiuni, iar opozitia sa fata de noul impozit este semnificativa, avand in vedere ca detine cel mai mare centru financiar din regiune.

"Regimurile existente deja, precum taxa de timbru pe tranzactiile cu actiuni din Marea Britanie, arata ca o taxa aplicata la nivelul UE sau al zonei euro este fezabila si va aduce venituri substantiale", a declarat Sony Kapoor, fondatorul institutului de cercetari Re-Define.

El a adaugat ca opozitia britanica are mai mult de-a face cu erodarea unui relativ avantaj, intrucat Marea Britanie obtine astfel anual peste cinci miliarde de euro.

Semeta a spus ca se lucreaza la un sistem de taxare care sa evite descurajarea tranzactiilor. De exemplu, o banca germana care va efectua o tranzactie la Londra, cu o banca spaniola, va genera venituri din aceasta taxa numai in Spania si Germania.

"Lucram la o definire a locului de aplicare a taxei care sa reduca riscurile de transfer al operatiunilor", a precizat el.

Comisarul va merge vineri la Paris pentru a discuta problema cu Sarkozy, urmand ca propunerile sa fie prezentate si la reuniunea liderilor G20 din noiembrie, care va fi prezidata de Franta. 

#taxa ce, # taxa tranzactii, # taxa obligatiuni , #stiri Angela Merkel