CE vrea sa poata suspenda fonduri pentru regiunile sarace, daca statele incalca deficitul

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 19:55
1599 citiri
CE vrea sa poata suspenda fonduri pentru regiunile sarace, daca statele incalca deficitul

Comisia Europeana vrea sa poata suspenda o parte din fondurile viitorului program de finantare pentru regiunile sarace, daca se face risipa prin politici economice proaste sau monitorizare insuficienta a modului in care sunt cheltuiti sau daca statele membre incalca regulile deficitului. 

Comisia Europeana a adoptat joi un pachet legislativ privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020, scrie NewsIn.

El vizeaza stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca in toata Europa, orientand investitiile UE catre obiectivele agendei europene pentru crestere economica si locuri de munca ("Europa 2020").

Pachetul legislativ propus este vazut ca o combinatie de sanctiuni si masuri stimulative. Din cei 336 de miliarde de euro care trebuie cheltuiti in sapte ani vor fi acordate si recompense financiare pentru proiectele care isi respecta angajamentele.

"Daca statele membre nu reactioneaza, atunci trebuie sa avem o ultima parghie" si sa suspendam platile, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn.

Cuprinzand verificari mai riguroase ale cheltuielilor, pachetul legislativ tinteste sa se obtina profit din investitiile facute, a explicat Hahn.

Fondurile de coeziune au fost instrumentul prin care UE a incercat sa niveleze diferentele de dezvoltare dintre tari precum Germania si Danemarca, pe de o parte, si tari mai sarace, precum Grecia, Romania sau Bulgaria, pe de alta parte.

In anii trecuti, aceste fonduri au ajutat state precum Portugalia sa faca progrese uimitoare prin lucari publice de infrastructura si prin sprijinirea industriilor.

Pe de alta parte, aceleasi program a fost adesea implicat in scandaluri, din cauza cheltuielilor ineficiente si a coruptiei locale.

Odata cu adancirea crizei financiare si a datoriilor suverane, s-a pus tot mai mult accent in randul statelor UE pe rigoarea cheltuielilor.

Dupa ce s-a dovedit ca tari precum Grecia, Irlanda si Portugalia au avut nevoie de planuri de salvare pentru a evita falimentul, au fost voci, in special din partea Germaniei, care au cerut ca orice ajutor sa fie conditionat de performanta si rigoare in cheltuirea fondurilor europene.

Comisia sustine ca aceste programe au creat, totusi, in ultimii 10 ani un milion de locuri de munca si au ajutat la infiintarea a cel putin 800.000 de IMM-uri.

Acum, Comisia doreste ca investitiile sale sa fie directionate catre competitivitate si sa contribuie la cresterea economica. Hahn a precizat ca accentul va cadea pe imprumuturi, si nu pe granturi.

"Accentul pus pe un numar mai limitat de prioritati de investitii in conformitate cu aceste obiective va reprezenta elementul central al noilor contracte de parteneriat, pe care statele membre le vor incheia cu Comisia Europeana. Ele vor stabili tinte clare si vor constitui o rezerva financiara de performanta pentru a recompensa regiunile care isi indeplinesc cel mai bine obiectivele.

Pentru a garanta faptul ca impactul investitiilor UE asupra cresterii si a locurilor de munca nu este compromis de politici macroeconomice neviabile sau de o slaba capacitate administrativa, Comisia poate solicita revizuirea programelor sau poate suspenda finantarea daca nu se adopta masuri corective", se arata intr-un comunicat al CE.

Potrivit noului program pentru 2014-2020, putin peste doua treimi din fonduri vor merge catre regiunile mai putin dezvoltate.

Comisia Europeana recomanda insa ca suspendarea fondurilor de coeziune sa fie inclusa printre posibilele sanctiuni, daca statele membre incalca limitele de deficit si indatorare.

Este o propunere care va starni, fara indoiala, controverse si va umbri celelalte reforme propuse in cadrul politicii de coeziune pentru 2014-2020, noteaza European Voice.

Potrivit publicatiei, presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si Olli Rehn, comisarul pentru afaceri monetare si economice, au insistat ca planul sa includa aceste sanctiuni, desi comisarul Johannes Hahn era reticent.

Cancelarul german, Angela Merkel, si Nicolas Sarkozy, presedintele francez, au facut lobby pe langa Barroso pentru a propune suspendarea fondurilor de coeziune pe un an, ca masura de sanctionare a unui deficit excesiv.

Propunerile CE vor fi examinate acum de Consiliu si de Parlamentul European, in vederea adoptarii lor pana la sfarsitul anului 2012, pentru a permite lansarea unei noi generatii de programe privind politica de coeziune in 2014. Negocierile privind cadrul financiar multianual pentru intregul buget al UE vor continua in paralel.

Comisia a propus deja alocarea sumei de 336 miliarde EUR pentru instrumentele politicii de coeziune in perioada 2014-2020.

Sumele finale alocate fiecarui stat membru si listele regiunilor eligibile in functie de categorie vor fi stabilite doar dupa adoptarea definitiva a pachetului care se afla astazi in discutie, precizeaza CE.

Fostul comisar Danuta Hübner, in prezent europarlamentar, sustine ca masura suspendarii fondurilor ar fi o piedica pentru cele mai sarace tari UE, in special Grecia, care depind de ajutorul UE. Ea sustine ca, de aceea, e probabil ca si alte tari central si est-europene sa se opuna masurii.

De altfel, presedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso, si-a exprimat joi impotrivirea ferma fata de planurile Comisiei de a suspenda fondurile de dezvoltare regionala pentru tarile care incalca regulile deficitului, dar a salutat alte propuneri de reforma, care, spune el, vor ajuta regiunile si orasele sa faca fata globalizarii si provocarilor demografice si ecologice.

La randul sau, Parlamentul European a anuntat ca va examina propunerile legislative ale Comisiei "in mod profund si constructiv" si a numit pentru aceasta sase raportori, intre care romanul Victor Bostinaru, de la socialisti, pentru fondurile de coeziune. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, # suspendare fonduri ce, # deficit tari sarace , #stiri Angela Merkel