Christian Wulff, ales presedinte al Germaniei in al treilea tur de scrutin

Joi, 01 Iulie 2010, ora 10:36
1246 citiri
Christian Wulff, ales presedinte al Germaniei in al treilea tur de scrutin

Cancelarul german, Angela Merkel, a fost umilita miercuri, cand candidatul sau la presedintie, conservatorul Christian Wulff, a fost ales abia in cel de-al treilea si ultimul tur de scrutin, informeaza Mediafax.

Wulff, in varsta de 51 de ani, care pana in prezent a ocupat functia de ministru-presedinte al landului Saxonia Inferioara, din nord-vestul tarii, a fost ales cu 625 de voturi, in timp ce candidatul opozitiei social-democrate, sustinut de ecologisti, Joachim Gauck, in varsta de 70 de ani, a obtinut 494 de voturi.

Un numar de 121 de electori s-au abtinut.

Ceilalti doi candidati, cel al partidului de extrema stanga Die Linke, Lukrezia Jochimsen, si cel al neonazistilor din NPD s-au retras inainte de acest ultim tur de scrutin.

Pentru cel de-al treilea tur, a fost necesara numai o majoritate relativa in cadrul Adunarii federale, un colegiu format din 1.244 de electori, reprezentand 622 de deputati din Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului) si tot atatia delegati numiti de cele 16 Parlamente regionale.

In primele doua tururi de scrutin, fiind necesara majoritatea absoluta, Christian Wulff nu a reusit sa fie ales, desi tabara sa, formata din crestin-democrati si liberali, dispune teoretic de 644 de voturi.

La incheierea acestui ultim tur de scrutin, Christian Wulff a devenit cel de-al zecelea presedinte federal.

Dar aceste alegeri au reprezentat o lovitura politica pentru Angela Merkel, a carei coalitie conservator-liberala pe care o conduce din octombrie este afectata de disensiuni profunde.

Christian Wulff ii succeda lui Horst Köhler, care a demisionat la 31 mai, dupa o polemica generata de declaratiile sale in legatura cu angajamentul militar al Germaniei in strainatate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#christian, # wulff, # presedinte, # germania , #stiri Angela Merkel