COSMARUL CONTINUA: Europa, prinsa in labirintul datoriilor

Vineri, 19 August 2011, ora 16:20
1655 citiri
COSMARUL CONTINUA: Europa, prinsa in labirintul datoriilor

Acordul de salvare semnat in aceasta vara pentru a opri spirala datoriilor suverane din Europa nu a avut efectul scontat, potrivit CNN Money.

De asemenea, BCE a fost nevoita sa cumpere obligatiuni italiene si spaniole pentru a contracara asaltul pietei.

Liderii au convenit ca fondul de salvare al Europei ar putea cumpara obligatiuni suverane intr-o astfel de situatie, insa acordul nu a fost inca ratificat de catre legislatiile nationale.

Analistii internationali atrag atentia asupra faptului ca, in perioada urmatoare, pietele europene vor oscila intre stagnare si haos.

In plus, acestia sunt de parere ca fondul de salvare nu dispune de suficiente resurse pentru a cumpara obligatiuni suverane.

Fiecare criza europeana a amanat masurile care trebuiau luate, de aceea timpul a fost irosit pana s-a produs inevitabilul.

In aceste perioade, randamentele pentru majoritatea obligatiunilor guvernamentale europene au crescut in mod dramatic, fara a fi refacute dupa un plan de salvare, ceea ce a dus la cresterea costului imprumutului.

Analistii sunt pesimisti si atrag atentia asupra faptului ca solutiile care ar fi putut fi salvatoare cu cateva luni in urma, acum au devenit insuficiente odata cu “contaminarea” mai multor tari.

In timp ce cancelarul german, Angela Merkel,  sustine ca deciziile nu trebuie luate in ultimul moment, istoria a demonstrat faptul ca atunci cand te confrunti cu o criza  financiara, trebuie sa actionezi repede, sa depasesti asteptarile pietei si sa acoperi partile vulnerabile.

Un exemplu relevant este planul de recapitalizare din Marea Britanie din octombrie 2008, urmat rapid de Europa si America.

In ciuda pachetului de salvare european, situatia financiara a Greciei dezamageste, cu toate ca statul elen avea obligatia de a livra un program de austeritate sustinut.

De aceea, la trei ani dupa criza financiara, Europa sufera mai tare ca oricand.

Prin urmare, Europa nu poate sa continue cu masuri inutile, trecand de la o criza la alta. Guvernele europene au nevoie, mai mult mai oricand, sa intreprinda reforme de liberalizare a economiilor inflexibile.

Cele mai puternice tari – Germania, Finlanda si Olanda-  trebuie sa-si asigure populatia ca vor castiga din apartenenta la zona euro si trebuie sa creada intr-o uniune economica puternica.

Acestia au luat deja masuri “sub acoperire” pentru o uniune de transfer fiscala, insa Germania se teme de acest scenariu.

Germania este sceptica in aceasta privinda, crezand ca, intr-un final, contribuabilii germani vor fi cei care vor subventiona restul Europei.

BCE si Fondul de salvare pot cumpara obligatiuni suverane pe piata secundara, implicand riscuri europene comune.

Realizarea acestor angajamente clare si credibile ar permite Europei sa se concentreze asupra problemelor care stau la baza reala – lipsa de crestere economica.

Fara stabilitate, zona euro e pe cale sa-si dea ultima suflare.

#obligatiuni suverane, #fond salvare, #bce, #zona euro, #criza datorii suverane , #stiri Angela Merkel