Criza furnizorilor japonezi afecteaza bursele europene

Marti, 15 Martie 2011, ora 18:34
1144 citiri
Criza furnizorilor japonezi afecteaza bursele europene

Pietele bursiere europene au cazut brusc, marti, pe fondul temerilor ca aprovizionarea producatorilor mondiali va fi perturbata in urma cutremurului din Japonia, relateaza BBC News, citat de NewsIn.

Indicele german DAX a scazut cu 5%, din cauza deprecierii actiunilor companiilor producatoare de tehnologie si ale producatorilor de automobile, care sunt dependenti de furnizorii japonezi.

Companiile care au legaturi cu industria energiei nucleare au fost, de asemenea, afectate, in urma exploziei si a incendiului de la centrala Fukushima.

Multe companii si-au oprit productia din Japonia, pentru a reduce impactul unei penurii de energie electrica asupra consumatorilor casnici.

Japonia este un jucator dominant pe piata microcipurilor, asigurand aproximativ 20% din piata de semiconductori la nivel mondial si 40% din piata cipurilor de memorie flash. Actiunile producatorului german de semiconductori Infineon au scazut marti cu 7,5%.

Un alt perdant ar putea fi Boeing, care importa din Japonia o treime din componente.

Si actiunile Volkswagen au scazut cu 7,4%. BMW si Volvo au anuntat ca analizeaza inca impactul crizei furnizorilor asupra productiei, la fel ca Nissan si Honda, noteaza BBC News.

Companiile energetice germane E.On si RWE au inregistrat scaderi ale titlurilor de 4,5%
, in urma anuntului cancelarului german Angela Merkel, de inchidere temporara a sapte reactoare nucleare si de reevaluare a strategiei energetice a tarii, ca urmare a crizei nipone.

Pretul gazului natural lichefiat a crescut, marti, cu 2%, dupa ce, luni, inregistrase o crestere de 6%, in timp ce preturile petrolului au scazut. Japonia este un mare consumator de gaz natural lichefiat si este de asteptat sa creasca volumul importurilor pentru a compensa pierderea capacitatilor nucleare.

#criza, #furnizori japonezi, #burse europene , #stiri Angela Merkel