Cum vrea Europa sa evite viitoarele crize economice

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 11:33
1544 citiri
Cum vrea Europa sa evite viitoarele crize economice

Liderii Uniunii au decis cresterea controlului asupra finantelor fiecarui stat membru si continuarea planului de salvare financiara conceput pentru Grecia, astfel incat sa preintampina declansarea unor potentiale noi crize economice.

Asa ca, la sfarsitul lunii octombrie, liderii Uniunii au decis cresterea controlului asupra finantelor fiecarui stat membru si continuarea planului de salvare financiara conceput pentru Grecia.

Mizele negocierilor laborioase si furtunoase dintre lideri au fost mari si au vizat reformarea normelor UE pentru a preveni orice repetare a crizei in zona euro, dar fara o revizuire majora a Tratatului de la Lisabona.

"Negocierile au fost dure", a recunoscut cancelarul german Angela Merkel la iesirea din sedinta. Nicio decizie oficiala nu a fost insa luata in cele din urma, iar statele membre nu au facut decat sa initieze "consultari" menite sa pregateasca o revizuire a normelor UE.

Potrivit Angelei Merkel, in urma acestor consultari, Consiliul European va functiona ca un guvern economic.

Fara a merge insa prea departe, liderii au convenit asupra a trei puncte cruciale, anunta Le Figaro.

In primul rand, realizarea unui fond de ajutor permanent. Este vorba de Fondul European de Stabilitate Financiara, care ar trebui sa fie finantat de statele mebre UE si ar fi menit sa scoata din faliment tarile in nevoie.

Problema este ca acest fond este in contradictie cu Tratatul de la Lisabona, care interzice statelor sa-si ofere ajutor financiar intre ele. Presedintele Consiliului European, belgianul Herman van Rompuy, studiaza modul in care poate instala acest mecanism, fara schimbari majore la textul original.

Apoi ar fi de subliniat aplicarea de pedepse mai grele si intr-un mod mai rapid. Sanctiunile impotriva statelor membre care incalca legislatia europeana vor putea fi luate mai devreme si ar putea fi mai dure. Ele pot fi impuse chiar inainte ca limita oficiala a deficitului bugetar de 3% sa fie depasita.

"Trebuie, mai ales, ca sanctiunile sa fie decise mai usor", a declarat Herman van Rompuy. In prezent, statele membre aproba sau nu sanctiunile propuse de Bruxelles. Banca Centrala Europeana, gardianul monedei euro, vrea in acest sens un mecanism automat.

Multe state membre s-au opus, de teama de a nu deveni victime rapid. Totusi, s-a ajuns la consens: acest mecanism nu va fi unul automat, dar va fi mai usor sa se adopte sanctiuni.

Berlinul a insistat de asemenea pe privarea de drept de vot a tarilor prea permisive, insa la acest punct Angela Merkel a parut aproape izolata. Ea l-ar putea atrage de partea sa pe Herman van Rompuy, care examineaza aceasta idee pana in decembrie.

Dar Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, considera masura drept una "inacceptabila". Acest punct ar necesita, de asemenea, o profunda si periculoasa reforma a Tratatului de la Lisabona.

In al treilea rand, monitorizarea indeaproape a statelor membre UE. Pentru o mai buna prevenire a alunecarii statelor in criza, un nou sistem de monitorizare economic ar trebui sa fie adoptat.

"Moneda euro a actionat ca un somnifer pentru unele state, de aceea ne propunem acum un sistem care sa te faca sa te trezesti la timp", a declarat Herman van Rompuy. In loc sa examineze doar datoria publica, Uniunea Europeana va monitoriza, de asemenea, baloanele imobiliare si nivelul de competitivitate al tarilor. Acestia sunt, potrivit oficialilor europeni, indicatorii care ar fi putut preveni criza in Spania, Irlanda si Grecia.

Totusi, deciziile finale ar trebui sa fie luate la viitorul summit din decembrie. Membrii UE doresc sa termine revizuirea Tratatului de la Lisabona pana la jumatatea anului 2013.

#europa, #criza, #economica, #ue , #stiri Angela Merkel